U trendu

Makron: Evropa neće pregovarati sa SAD – s pištoljem na čelu

Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da je važno izbeći „spiralu trgovinskih mera“ između Evrope i SAD od kojih bi, kako kaže, svi bili gubitnici, dok francuski predsednik Emanuel Makron poručuje da Evropa neće pregovarati o trgovinskim sporazumima „s pištoljem prislonjenim na čelo“.

Merkelova je na današnjem samitu lidera Evropske unije u Briselu rekla da, imajući u vidu da je primena tarifa SAD na kratko odložena,“ovo ostaje najurgentnija stvar“, prenosi agencija AP.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa oslobodila je EU od novih tarifa SAD na čelik i aluminijum do 1. maja, dok traju pregovori o međusobnim trgovinskim odnosima dveju strana.

„Ne želimo da uđemo u spiralu trgovinskih mera u kojoj će, smatramo, na kraju svi izgubiti. Zainteresovani smo za fer međunarodnu multilateralnu trgovinu i nastavićemo da govorimo protiv protekcionizma““, poručila je nemačka kancelarka.

Francuski predsednik Makron je rekao da privremeno izuzimanje EU od uvoznih tarifa SAD-a na čelik i aluminijum „ne smatra zadovoljavajućim“ i ocenio da je „strategija SAD-a loša strategija“.

Dodao je da Evropa neće pregovarati o trgovinskim sporazumima „s pištoljem prislonjenim na čelo“, reagujući na Trampovu da EU odobri 40-dnevno izuzeće od američkih carina na metale, prenosi Rojters.

Makron je naveo i da EU nema želju da uđe u trgovinski rat sa SAD i da evropski blok mora biti „jedinstven i odlučan“ u svom odgovoru, naglasivši da „Evropa ne može biti najslabija karika“.

Lideri EU, okupljeni na samitu u Briselu, kažu da su osnov za američke tarife i vremenski okvir izuzeća neprihvatljivi, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar