U trendu

Makron odlaže objavljivanje planova penzione reforme do januara

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je danas da će njegova vlada odložiti do januara prezentaciju planova za penzionu reformu, koja je trebalo da bude održana ove nedelje.

Vlada trenutno vodi konsultacije sa sindikatima o planiranoj reformi, kojom Makron namerava da podigne minimalnu starosnu granicu za odlazak u penziju, pri čemu nailazi na snažno protivljenje tim u svetlu rastuće inflacije, prenosi Rojters.

„Nekoliko političkih partija je imalo izbore za novo rukovodstvo u poslednjih nekoliko dana i promenilo svoje lidere… Stoga je prikladno da se objavljivanje odloži za nekoliko dana ili nekoliko nedelja i da to učinimo 10. januara umesto 15. decembra“, rekao je Makron u televizijskom obraćanju.

Francuski Republikanci, koji su ključni partner Makronovih reformskih planova budući da predsednik nema apsolutnu većinu u parlamentu za usvajanje predloga tog zakona, izabrali su u nedelju za novog lidera Erika Siotija, tvrdog konzervativca koji se drži principa „zakon i red“.

Makron je naveo će odlaganje objave pružiti svim uključenim stranama „još nekoliko nedelja“ da razgovaraju o „ključnim elementima“ reforme.

Reforma francuskog skupog i komplikovanog penzionog sistema bila je ključno Makronovo izborno obećanje kada je prvi put došao na vlast 2017. Ali, njegovi inicijalni predlozi su izazvali gnev sindikata i višenedeljne proteste i štrajkove u sektoru transporta neposredno pre izbijanja korona pandemije u zemlji.

Makron je stavio na čekanje ovaj plan pošto je početkom 2020. naložio uvođenje lokdauna u Fancuskoj, a nakon reizbora ove godine rekao da želi da se pre Božića donese novi, manje ambiciozan zakon o penzionoj reformi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.