U trendu

Makron: Ojačati alijansu Reno-Nisan

TOKIO – Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je danas na dalju sinergiju i savezništvo kako bi se ojačalo partnerstvo između Renoa i Nisana na globalnom tržištu.

„Alijansa Reno-Nisan je dragulj u industriji“, rekao je Makron u Tokiju, a prenosi agencija Rojters.

„Stvorili smo giganta koji ne samo da moramo sačuvati, već razvijati sinergiju i savezništvo kako bismo ga ojačali u svetlu međunarodne konkurencije“, poručio je on.

Njegovi komentari ostavljaju otvoren prostor za dublju integraciju 20-godišnje alijanse Reno-Nisan, koja je bila uzdrmana skandalom vezanim za hapšenja bivšeg šefa alijanse Karlosa Gosna i potencijalnim spajanjem Renoa sa drugim proizvođačem.

Naime, Reno i italijansko-američka grupacija Fijat Krajsler Automobili (FCA) objavili su prošlog meseca da su u pregovorima o spajanju. Međutim, pregovori su otkazani jer je FCA bio nezadovoljan ulogom koju je francuska vlada imala u njima, a naročito njenim stavom da je potrebno dobiti „zeleno svetlo“ od japanskog Nisana za nastavak pregovora o spajanju.

Od kolapsa pregovora sa FCA, čelnici Renoa nastoje da obnove veze sa Nisanom, koji želi da smanji uticaj francuske države u alijansi, koji ima na osnovu svog 15-procentnog udela u Renou.

Reno poseduje 43 odsto u japanskom proizvođaču automobila, koji zauzvrat drži 15 odsto deonica bez prava glasa u francuskoj partnerskoj kompaniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.