U trendu

Mali: Izgradnja fabrike „Meita“ u Obrenovcu na jesen

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali razgovarao je sa predstavnicima kompanije „Meita Europe“ i predsednikom opštine Obrenovac Miroslavom Čučkovićem o pripremnim radnjama koje bi trebalo da sprovedu Grad Beograd i Opština Obrenovac kako bi se na jesen krenulo sa izgradnjom fabrike „Meita“ u Obrenovcu.

„Očekujemo da 30. jula na sednici Skupštine grada jedna od tačaka dnevnog reda bude osnivanje preduzeća „Slobodna zona Beograd“, koje će imati dve lokacije za slobodne zone – jedna je u Krnjači, a druga je upravo ova na kojoj je fabrika „Prva iskra -Barič“, na kojoj treba da se realizuje investucija“, rekao je Mali na sastanku sa potpredsednikom kompanije „Meita Europe” Giljom Alartom, finansijskim direktorom te kompanije Draganom Crnjanskim i predsednikom Obrenovca Miroslavom Čučkovićem.

On je rekao da u sledećih nekoliko nedelja kreću i aktivnosti koje su vezane za rušenje postojećih objekata kako bi se sve spremilo i kako bi na jesen mogla da počne izgradnja fabrike koja će zaposliti oko 1.400 ljudi, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Vrednost investicije je ukupno oko 60 miliona evra – 40 miliona evra u prvoj i 20 miliona evra u drugoj fazi, a završetak radova očekuje se za 10 meseci.

„Do kraja sledeće godine trebalo bi da imamo otvorenu fabriku koja će dati podstrek za razvoj privrede tog dela grada, a Beograd će osnivanjem slobodnih zona da stane rame uz rame sa ostalim gradovima u okruženju.

Intenzivno radimo na tome da nakon osnivanja ove dve slobodne zone identifikujemo i slobodno zemljište u Lazarevcu, Grockoj, Mladenovcu kako bismo i u tim delovima gradili slobodne zone, podstakli investicije, zapošljavanje ljudi i razvoj prigradskih opština“, naveo je Mali.

Fabrika „Meita” bavi se proizvodnjom delova za automobile, i to za BMV, „ford”, „reno” i „krajsler”.

U novembru prošle godine, u Vladi Srbije potpisan je Memorandum o razumevanju o investiranju kineske kompanije „Meita Group” u izgradnju pogona u Obrenovcu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar