U trendu

Mali: Revidirana stopa rasta BDP pokazatelj dobrog puta države

BEOGRAD – Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da najnoviji podaci govore da revidirana stopa rasta BDP-a iznosi 4,9 odsto za prvih šest meseci ove godine i da je to jedan od dokaza ispravnog ekonomskog puta države.

„Imamo revidiranu stopu rasta BDP-a srpske ekonomije za prvih šest meseci od 4,9 odsto. Dakle nije 4,5 nego 4,9. Poslednju takvu stopu smo imali 2008. godine. To je za sve nas veoma važno zato što se performanse jedne ekonnomije ogledaju i u tome koliko brzo ona raste“, rekao je Mali.

To je, ističe, istorijski rezultat.

„S jedne strane smo zadovoljni, s druge strane, to je velika odgovornost. Ako pogledate strukturu BDP za prvih šest meseci ona je diverzifikovana i na način na koji raste i prerađivačka industrija i građevinsrtsvo i poljoprivreda, što govori u prilog da nije slučcajna ta stopa rasta nego je napravljena sistetemski da bude osnova za budućnost“, kazao je Mali.

BDP u drugom kvartalu 2018. premašio je sva očekivanja, dodao ministar finansija.

Prognoza rasta za finansijsku 2018. godinu revidirana je na 4 procenta medugodišnje.

Republički zavod za statistiku Srbije revidirao je preliminarnu procenu BDP-a za drugi kvartal 2018. godine sa 4,4 odsto medugodišnje na 4,8 procenta međugodišnje i BDP-a za prvi kvartal 2018. sa 4,6 procenta međugodišnje na 4,9 odsto međugodišnje.

Nedavno objavljeni podaci pokazuju da je ekspanzija ekonomije Srbije podržana jačom domaćom tražnjom, prvenstveno oporavkom investicione aktivnosti, dok je doprinos neto izvoza negativan jer je srpska ekonomija prilično usmerena na uvoz.

Preciznije, ukupan doprinos domaće tražnje rastu BDP-a je samim tim iznosio čak 7,4 procentnih poena, dok ju je neto izvoz smanjio za 2,6 procentnih poena.

Zahvaljujući kretanju privatne potrošnje, ekspanzionistickijoj fiskalnoj politici i ubrzanju investicija, na bazi ciklusa javnih investicija, ubrzanju kreditne aktivnosti i nešto povoljnijoj poslovnoj klimi, u predstojećem periodu ocekuju se slična kretanja.

„Cilj nam je da ubrzamo privredni rast i održimo visoku stopu rasta koju sada imamo. To je prioritet nad svim prioritetima. Na koji način da uz odgovornu fiskalnu, monetarnu politiku održimo, možda čak i ubrzamo stope rasta naše ekonomije“, rekao je Mali na radnom doručku koji je organizovala Američka Privredna komora.

Privrednike na skupu je zanimao i zakon o deviznom poslovanju, odnosno da li će se desiti potpuna liberalizacija.

„Razgovaramo sa guvernerom NBS. Postoji određen konzervatizam, a sa druge strane napredak. Konzervativnost nije loša. Jorgovanka dobro radi svoj posao, rešavamo jedan problem za drugim. Idemo ka EU, a sa tim ide i liberalizacija“, poručio je Mali.

On je objasnio da je kurs dinara „za državu i plus i minus“ i naveo da po teoriji, takav kurs pogoduje uvoznicima, manje izvoznicima.

„Ali to nije samo tako, efekti kursa po makroekonomiju su veliki. Nemate inflaciju, a nama bi odgovarala inflacija od dva-tri odsto, imali bismo nominalno veći BDP. Ali ne treba zaboraviti 2013. kada je bila 14 odsto“, podsetio je Mali.

Govoreći o potraživanjima banaka i tome da provizija Agenciji za osiguranje depozita iznosi 0,6 odsto i da taj trošak u bilansima banaka ucestvuje sa 10 odsto, Mali je rekao da će se ministarstvo sledeće godine rešavati potraživanje banaka u stečaju.
Mali je govoreći o izmenama seta poreskih zakona rekao da je stiglo niz inicijativa i predloga o izmeni poraza na imovinu, dobit, dohodak građana i socijalne doprinose.

Ministar je rekao da će ići u Slovačku kako bi na iskustvima te zemlje video kako funkcioniše Poreska uprava u Slovačkoj.

„Po pitanju makro ekonomskih indikatora, nemam ništa loše da vam kažem, svi indikatori su dobri i imaju trend rasta“.

Cilj je da se naša zemlja prepozna po svojim ekonomskim performansama i onome što iz toga proizilazi.

Govoreći o investiciji u RTB Bor rekao je da su se Kinezi obavezali da će investirati 1,200 miliona dolara u narednih šest godina plus 200 miliona odmah za isplatu starih dugova.

„To mnogo znači za istok Srbije ali mnogo znači za naš BDP“, kazao je Mali.

Podsetio je da je učešće RTB Bora u srpskom BDP 0.8 odsto treba da ide barem na jedan odsto više u narednih par godina rekao je ministar.

„Polako ali sigurno, to vam je kao mozaik i kockice koje se slažu, gledamo da taj rast pospešimo na raznim stranama kako bi bio što šire podržan od strane velikog broja sektora“, rekao je ministar.

Kaže da se novac za RTB Bor očekuje se već sledeće godine, kao i druga kineska investicija u Zrenjaninu gde se očekuje izgradnja fabrike za proizvodnju guma.

„S druge strane imaćete prihode od koncesije aerodroma već ove godine.Gldamo da novac koji dobijamo isplaćujemo i vraćammo skupe kredite koji su uzimani u decenijama iza nas“, kaže Mali.

Mali je naglasio da je važno investirati u obrazovanje u „industriju znanja“ i stvoriti konkuretno okruženje.

Srpski ministar je rekao govoreći o porezima i povratu PDV-a da se rok od 45 dana za povraćaj PDV-a ne poštuje često a da on ne vidi razlog da se novac „vrati već sutradan“.

Poslednje tri godine, poreski propisi usvajani su u novembru ili decembru po ubrzanoj proceduri sa stupanjem na snagu od 1. janura naredne godine što je za one koji treba da primene propise kratak rok za pripremu i sprovođenje.

Mi ćemo, kaže Mali, predstaviti sve izmene zakona i predstaviće se prezentacija čitavog niza zakona ukoliko to bude moguće u septembru.

„Ako budem napravio grešku, obesite me na Terazijama, ali, nećemo ići sa tom praksom više. Znam koliko to pravi problema vama“ , rekao je Mali kroz šalu, obraćajući se članovima Američke privredne komore.

Podrška inovativnim delatnostima je suština promena i najavio javnu raspravu povodom novih zakonskih rešenja i izmena zakona.

Na konferenciji za novinare, nakon radnog doručka predstavnicima medija i članovima Američke privredne komore, Mali je rekao i da je Beograd lokomotiva razvoja naše zemlje sa učeščhem od skoro 40 odsto u BDP.

Podsetio je da do kraja godine izgradnja gondole a sledeće godine i novi Savski most a da za dve godine kreće realizacija velikog projekta izgradnje metroa.

Podsetio je da je Beograd imao deficit kao i da je postojao na nivou Republike.

„Kao vlada podržavamo glavni grad i ostale lokalne samouprave i kao zemlja idemo napred. Stopu rasta od 4,9 odsto vuku svi gradovi, sva sela, svi mi zajedno“, rekao je Mali.

Glavni prioritet države, zaključio je Mali, ostaće i dalje smanjenje nezaposlenosti, povećanje plata u privatnom i državnom sektoru i povećanje životnog standarda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.