U trendu

Mali: Zakon će ubrzati svojinsku transformaciju zemljišta

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da bi Predlog zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu, trebalo da ubrza i završi proces svojinske transformacije zemljišta i pospeši razvoj građevinske industrije i investicija.

Mali je rekao da je taj zakon važan za Beograd i da prati zakon o planiranju i izgradnji koji je stupio na snagu u martu i da bi trebalo da završi proces svojinske transformacije zemljišta, koje je započeto 2009. godine.

„Želja je da se konvertuje status zemljišta u ono što Ustav prepoznaje, a to je privatno, privredno ili zadružno vlasništvo“, rekao je Mali.

Gradonačelnik Beograda je precizirao da je u glavnom gradu, od kada se primenjuje novi zakon o planiranju i izgradnji, izdato građevinskih dozvola u iznosu od 220.000 kvadratnih metara, jer je omogućeno dobijanje građevinske dozvole u roku od manje od mesec dana.

„Svaki investitor želi tačno da zna šta poseduje“, rekao je Mali i dodao da je „to koncept koji je definisan svuda u svetu, koji želimo da primenimo, dakle, jasna svojinska struktura zemljišta“.

Poslanici Skupštine Srbije završili su juče objedinjenu načelnu raspravu o tom predloženom zakonu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.