U trendu

Malpas: Glavni izazov kako kapital prebaciti u zemlje u razvoju

VAŠINGTON – Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas izjavio je danas da će najveći izazov u svetu biti kako da se kapital „prebaci“ u zemlje u razvoju, koje otvaraju nove mogućnosti za svet.

„Brinemo za ljude u zemljama u razvoju, ali najveći izazov je to što sav kapital ostaje u napredenim ekonomijama i koristi se za plaćanje javnih dugova država i za isplate korporativnih obveznica, tako da kapital nije na mestima gde se trenuno otvaraju nove mogućnosti za svet“, istakao je Malpas na skupu u organizaciji Atalantskog saveta, uoči prolećnog sastanka Svetske banke i MMF.

Malpas je naglasio da će to biti glavni izazov za svet u narendih pet godina.

„Kada se kamatne stope budu vratile na normalu biće potrebno puno vremena da prođe kako bi se prilagodilo na nove cene i alokaciju kapitala, pre nego što se vratite na model za najširi i osnovni rast“, naveo je Malpas.

Kazao je, takođe, da se skoro ceo svet suočava sa problemom nezaposlnosti i da su mnoge zemlje poslednjih godina krenule unazad, kada je reč o prosečnim prihodima, povećanju siromaštva, lošijem obrazovanju, zdravstvu, kao i po pitanju klimatskih promena.

Malpas je naveo da je do toga došlo nakon kovida i povećanja cena posle, kako je rekao, ruske invazije na Ukrajinu.

Na pitanje moderatora, pošto uskoro završava mandat na mestu predsednika SB, šta ima da poruči njegovom nasledniku, Malpas je rekao:

„Da bude veoma angažovan u zemljama koje su davaoci ili primaoci pomoći od SB, moglo bi se reći i da u potpunosti iskoristi vreme na konferencijama u saradnji sa naprednim ekonomijama… Ipak, glavno je kako da ubedite zemlje da naprave promene koje su neophodne, a jedna od njih je prilagođavanje na klimatske promene. Radimo seriju izveštaja šta svaka zemlja treba da uradi kako bi se zaštitila u budućnosti. Na primer, nema rasta populacije tamo gde su česte poplave“, naveo je Malpas.

Dodao je da izazov predstavlja i uspostavljanje politika kako bi se ljudi pokrenuli u dobrom smeru.

Na pitanje na šta je ponosan tokom svog mandata, kazao je da je bilo mnogo kriza, ali da je SB kad je kovid „udario“, ubrzala proces odobravanja kredita, kako bi novac mogao da pređe granice bez obzira na „zaključavanje“.

„To smo uradili za više od 100 zemalja i dali mnogo novca bez mnogo mešanja u ekonomsku politku države. Pokušali smo da reagujemo brzo kako bi predupredili krize“, rekao je Malpas.

Predsednik Svetske banke Malpas, koga je na tu funkciju postavio bivši američki predsednik Donald Tramp, najavio je povlačenje sa tog mesta 30. juna, iako mu mandat traje do aprila sledeće godine.

Malpas se našao na udaru kritika i pao u nemilost Bele kuće nakon komentara u kojima je negirao uticaj fosilnih goriva na klimatske promene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.