U trendu

Manje NEM kompanija se oseca ugrozeno nego tokom pandemije

BERLIN – Daleko manje nemačkih preduzeća ocenjuje da je njihov opstanak ugrožen sada nego na vrhuncu pandemije kovid-19, prema rezultatima istraživanja ekonomskog instituta IFO objavljenim danas.

Anketa sprovedena od 4. do 24. oktobra, u kojoj je učestvovalo oko 7.000 kompanija, pokazala je da 7,5 posto njih smatra da je njihov ekonomski opstanak ugrožen.

„Na vrhuncu pandemije ta cifra je bila mnogo veća, čak 21,8 odsto. Kompanije su se pokazale kao veoma snažne iako su suočene s naglim ekonomskim usporavanjem“, naveo je Klaus Volrabe, šef sektora za istraživanja u IFO-u, u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

On je dodao da je u sektoru maloprodaje 11,6 odsto kompanija reklo da aktuelna situacija ugrožava njihov opstanak.

„Trenutna stopa inflacije je glavni problem za trgovce na malo“, ističe Volrabe.

Potrošačke cene u Nemačkoj, prema harmonizovanom indeksu Evropske unije koji omogućava poređenje s drugim članicama bloka,,porasle su u oktobru za 11,6 odsto na godišnjem nivou i za 1,1 procenat u odnosu na septembar, pokazali su u petak preliminarni podaci Saveznog zavoda za statistiku, Destatis.

Među uslužnim preduzećima, udeo onih koja strahuju za svoj opstanak opao je sa 9,3 odsto na 7,7 posto. Najzabrinutija su mikropreduzeća i samozaposleni, kao i hotelijeri. Kompanije u IT i sektoru nekretnina ne strahuju za opstanak.

U proizvodnim delatnostima, sedam posto kompanija se plaši da neće preživeti naspram 4,9 procenata u prethodnom, aprilskom istraživanju.

Situacija je i dalje teška u brojnim preduzećima u tekstilnoj industriji (33,6 odsto) i štamparijama (18,6 odsto). Takođe je porasla zabrinutost za opstanak u metalskoj industriji.

„Rast cena energije doveo je do blagog povećanja straha za preživljavanje, posebno u energetski intenzivnim industrijama. Ipak, knjige narudžbina u proizvodnom sektoru su ostale pune“, navodi Volrabe.

Prema podacima Destatisa, broj većih kompanija koje su osnovane u periodu januar-avgust 2022. pao je za 6,6 odsto u poređenju sa istim periodom godinu dana ranije. S druge strane, broj novoosnovanih malih preduzeća povećan je za 5,6 procenata u odnosu na uporedni period 2021.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.