U trendu

Manje pretplatnika fiksne i korisnika mobilne telefonije

BEOGRAD – U prvom kvartalu ove godine broj pretplatnika fiksne telefonije u Srbiji, kao i ostvareni saobraćaj bili su niži u odnosu na prethodni kvartal a zabeležen je blagi pad broja aktivnih korisnika mobilnih telefona, kao i smanjenje saobraćaja u mobilnoj mreži, navodi se u pregledu tržišta elektonskih komunikacija za prvi kvartal koji je objavila Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge RATEL.
Ističe se da je u prva tri meseca oko 2,4 miliona pretplatnika fiksne telefonije razgovaralo oko 730 miliona minuta što znači da je svaki od njih u proseku razgovarao 3,3 minuta dnevno.
Struktura pretplatnika se nije promenila u odnosu na ranije stanje, pa su i u prvom kvartalu 2021. godine 88 odsto pretplatnika fiksne telefonije činili privatni korisnici.

Oni su u najvećem broju slučajeva razgovarali sa ljudima iz Srbije, što potvrđuje podatak da je nacionalni saobraćaj u ukupnom saobraćaju iznosio 95 odsto.

U prva tri meseca, navodi se u izveštaju RATEL-a, preneto je 8.600 brojeva odnosno 2.800 mesečno, što je manje nego u poslednjem kvartalu 2020. godine.

Kada je reč o mobilnoj telekomunikacionoj mreži, oko 8,25 miliona aktivnih korisnika je razgovaralo oko 5,2 milijardi minuta, poslalo oko 1,25 milijardi SMS poruka a mobilni korisnik je u proseku dnevno razgovarao oko sedam minuta i slao 1,7 SMS poruka.

U strukturi postpejd korisnika preovlađivali su privatni korisnici, kojih je bilo oko 73 odsto.

Sa mobilnih telefona najčešće su pozivani brojevi u istoj mreži, dok su u romingu češće zvali korisnici iz inostranstva nego domaći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.