U trendu

Marić: Od ukupnih prekoračenja u bankama, 95% su prećutna

ZAGREB – Od ukupno 2,6 miliona tekućih računa u hrvatskim bankama, oko 1,8 miliona građana ima odobrena prekoračenja, a oko 65 procenata je stvarno u takozvanom prećunom prekoračenju, izjavio je danas ministar finansija Zdravko Marić.

On je, na konferenciji za novinare održanoj povodom konfuzije u javnosti koju je izazvalo najavljeno smanjenje nedozvoljenih minusa i pokriće tih dugova, rekao da je ministarstvo tražilo podatke od HNB-a da bi utvrdili šta je dovelo do tako velikog broja „prećutnih“ prekoračenja, prenela je Hina.

Najavio je da će, ako bude potrebe, zakonski regulisati određene stvari, odnosno da će doći do izmena i dopuna zakona s fokusom na zaštitu potrošača, budući da su banke po osnovu ovih minusa na računima naplaćivale kamate iznad nivoa dozvoljenog zakonom.

Te izmene, kako je rekao, neće dovesti do iznenadnog smanjivanja ili potpunog ukidanja tih prekoračenja.

Marić je otkrio da “95 posto ukupnih prekoračenja čine upravo ta ‘prećutna’”.

“Od ukupnog iznosa, negde oko 31.000 građana je u dopuštenom prekoračenju, a 840.000 građana u ‘prećutnom’”, naveo je Marić.

Prema njegovim rečima, oba ta instituta su u hrvatskom zakonodavnom sistemu od 2010. godine, a kada i na koji način je došlo do znatnog povećanja udela i nominalnog iznosa nedozvoljenih prekoračenja tek treba da se utvrdi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar