U trendu

Marica Miajlović prva žena na čelu Inženjerske komore

BEOGRAD – Na čelo Inženjerske komore Srbije prvi put je izabrana žena, Marica Miajlović koja kaže da će joj kao predsednici ovog udruženja jedan od prvih prioriteta biti da ovu stukovnu organizaciju depolitizuje, vrati ugled struci ali i da se izdavanje licenci budućim inženjerima ponovo vrati u nadležnost Komore.

Miajlovićeva je izabrana na Skupštini Komore u ponedeljak 13. januara, a pred njom je, kako je rekla za Tanjug, nekoliko osnovnih prioriteta.

Vraćanje ugleda i statusa profesije inženjera u zemlji, saradnja na izradi zakona koji prate inženjersku profesiju ali i uključivanje svih sekcija Inženjerske komore u infrastrukturne projekte u sklopu realizacije Investicionog plana do 2025. godine, posebno na Moravskom koridoru.

„Moravski koridor će uneti novi duh razvoja kompletnog prostora ne samo Kraljeva nego i svih lokalnih samouprava koje su na tom koridoru. Svi inženjeri tog regiona, i ostali, treba da se aktivno uključe u realizaciju ovog važnog projekta, kako za taj region tako i za državu Srbiju“, navodi Miajlovićeva.

Inženjerska komora potpisala je u septembru prošle godine Sporazum sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kojim je dogovoreno da se Komora aktivno uključi u sve infrastrukturne investicije u zemlji u narednim godinama, a koje se inače procenjuju na više od devet milijardi evra.
Za narednu sedmicu planirani su razgovori ovog strukovnog udruženja u resornom ministarstvu kako bi se izdavanje inženjerskih licenci ponovo vratilo u nadležnost Inženjerske komore.

Zakon o planiranju i izgradnji koji je trenutno u skupštinskoj proceduri daje mogućnost da licence preuzme i ponovo izdaje resorno ministarstvo i centralni registar.

„Mislim da je to prva i osnovna stvar kojom Inženjerska komora treba da se pozabavi i vrati poverenje koje je bilo poljuljano u prethodnom periodu“, rekla je Miajlovićeva. Komoru, napominje, niko ne sme da koristi u svoje lične i političke promocije.

„Svi znamo da šta god hoćemo da realizujemo da struka mora da bude ta koja se pita“, kaže nova predsednica Inženjerske komore Srbije i napominje da joj je važno da sa Ministarstvom ima partnerski odnos.

Komora inače broji oko 30.000 inženjera u Srbiji a Miajlovićeva napominje da ovo udruženje treba da se ponaša kao strukovna organizacija i, kako je istakla, nikako drugačije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.