U trendu

Markovic: 500. broj ICT Biltena-nasa politika je objektivnost

BEOGRAD – ICT Biltena se već 20 godina trudi da izveštava o aktuelnostima iz domena informatike, kao i da politika redakcije pre svega bude objektivnost, rekao je danas povodom objavljivanja 500. broja urednik Nikola Marković.

Istakao je da je Bilten od 2003. godine, od kako su ga osnovali tadašnji Republički zavod za informatiku, Tanjug i ICT Forum, objavio 12.000 ICT vesti i trenutno ima oko 900 korisnika koji primaju vesti iz sveta informatike preko elektronske pošte.

„U prvoj fazi izdavali smo dnevni ICT i svakog dana smo emitovali od tri do pet vesti iz oblasti informatike i imali smo zadatak da svi ministri dobiju nove informacije iz ovog domena u aktuelnom danu“, podsetio je Marković i dodao da ICT Bilten danas izlazi na 15 dana.

Povodom objavljivanja 500. broja danas je u Privrednoj komori Srbije održan svečani skup kojem su prisustvovali predstavnici Društva za informatiku, predstavnici Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i RINDS-a, kao i novinari Biltena.

Marković je istakao da je trenuti izdavač ICT Biltena Društvo za informatiku Srbije, a podršku izdanju pruža i Registar nacionalnog internet domena Srbije.

Predstavljajući dosadašnje rezultate naveo je i neke od objavljenih naslova i tema u 2021. i 2022. poput „Aukcija za dodelu frekvencija za 5G mobilne mreže“, „Beograd dobija Centar za četvrtu industrijsku revoluciju“, „Poverenik sproveo postupak nadzora prema MUP-u“ i „Prenos matičnih knjiga u elektronski oblik“.

Teme koje je pokrenuo Bilten u mnogome su doprinele, kazao je on, unapređenju oblasti informatike i digitalizacije u zemlji i istakao da aktuelna vlast pokazuje otvorenost za saradnju i inovativnosti u tom domenu.

Marković je kazao da će ICT Bilten u predstojećem periodu nastojati da širi saradničku mrežu, poveća broj saradnika i predplatnika, kao i unaprediti dizajin.

Takođe, prema njegovim rečima jedan od zadataka je i da se unapredi tehnička podrška i uvede multimedijalno izdanje ICT Biltena, ali i razvije marketing i obezbede veća finansijska sredstva.

„Trudićemo se da još agilnije nastavimo realizaciju misije i vizije ICT Biltena“, poručio je urednik.

Rukovodilac Odseka za podršku razvoju elektronske uprave MDULS-a Dara Gravara Stojanović je četitala ICT Biltenu 500. broj i zahvalila se što ima priliku da na ovom skupu kaže koliko Državnoj upravi znači rad Biltena.

„Koristeći vesti i informacije iz ICT Biltena mi smo pakovali strateška dokumenta koja se usvajaju u vladi“, rekla je ona.

Izrazila je nadu da će se saradnja Državne uprave i ICT Biltena nastaviti i u budućnsti, kao i da će Bilten objavljivati još novih i inovativnih vesti koje će moći da se koriste, kako bi se omogućio bolji život svim građanima Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.