Marković: Srbija ključna država za bescarinsku trgovinu sa EU

BEOGRAD/ISTANBUL – Ambasador Srbije u Turskoj Zoran Marković izjavio je da trenutno ima više od 700 turskih firmi osnovanih u Srbiji, te da je trgovinska razmena između dve zemlje odavno prešla milijardu dolara, a kao novi cilj postavljena razmena od pet milijardi dolara.

Marković je rekao da tursko Ministarstvo trgovine posebno izdvaja saradnju sa Srbijom, kao jednom od „prioritetnih zemalja“, u 2020-2021. godini, imajući u vidu da trenutno ima više od 700 turskih firmi osnovanih u Srbiji i da je putem različitih trgovinskih sporazuma, pogotovo sa EU, Srbija postala ključna država za bescarinsku trgovinu.

Ambasador je podsetio da je nakon potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske ukinuta carina na uvoz industrijskih proizvoda, a kada je reč o poljoprivrednim i sličnim proizvodima, na određene su uspostavljene poreske olakšice, dok su na druge sve carine ukinute.

On je, za periodicni almanah Istanbulske trgovinske komore, istakao i da je trgovinska razmena između Srbije i Turske prešla odavno milijardu dolara, a kao novi cilj postavljena razmena od pet milijardi dolara.

Prema njegovim rečima, Srbija je, sa odličnim geografskim položajem i potpisanim trgovinskim sporazumima sa mnogim državama, postala vrlo atraktivna za različite investitore.

Ambasador je ukazao i na to da je Srbija sa potpisanim trgovinskim sporazumima i priključenjem preferencijalnom sistemu ključna zemlja u pogledu pristupa turskih proizvoda na evropsko tržište sa svojim neocarinjenim pristupom za gotovo 1,3 milijarde potrošača.

Zahvaljujući saradnji i bliskom dijalogu predsednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, u poslednjih pet godina odnosi dve zemlje su zaista dobili maha, dodao je ambasador Marković, a objavljeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Ambasador je dodao da je nakon potpisanog Sporazuma o slobodnoj trgovini 2010. godine, razmena izmedu dve države prešla 200 procenata predviđenog.

Takođe, izneo je podatak da je do 2015. godine u Srbiji bilo 130 turskih firmi, a u 2020. godini taj broj je porastao na 700, koje deluju u oblasti tekstila, automobilske industrije, električne industrije, mašina i mašinske opreme, bankarstva, kao i u sektoru turizma i maloprodaje.

Ekonomski rast Srbije dosta duguje sektoru usluga, konstatovao je Marković i ukazao na to da, i pored toga što je pandemija kovida 19 pogodila ekonomiju, Srbija preduzima važne korake kako bi zemlja i nakon panmedije ponovo postala centar pažnje turista.

Vlada Srbije posebnu pažnju pruža boljem razvoju turizma, ističući planinski i banjski turizam, a kao zemlja koja nije toliko iskusna kada su u pitanju predeli termalnih voda, poželjni su turski stručnjaci i investitori iz ove oblasti, zaključio je ambasador.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.