U trendu

Mask: Tesla pravi humanoidnog robota, promocija 2022.

SAN FRANCISCO – Glavni izvršni direktor „Tesle“, Ilon Mask, najavio je da će ovaj proizvođač električnih automobila verovatno sledeće godine lansirati prototip humanoidnog robota „Tesla Bot“, koji je osmišljen za opasne, ponavljajućei ili dosadne poslove koje ljudi ne vole da rade.

Obraćajući se na „Teslinom“ Danu veštačke inteligencije (AI), preduzetnik-milijarder je rekao da će robot, visok oko 1,76 m, moći da obavlja razne poslove poput zavrtanja vijaka na automobilima ključem ili preuzimanja namirnica u prodavnicama, prenosi Rojters.

Robot će imati „dalekosežan uticaj na ekonomiju“ rešavajući problem nedostatka radne snage, rekao je Mask. Dodao je da je važno da mašina ne bude „preskupa“.

Kompanija je održala Dan AI u vreme zahuktale istrage u SAD povodom bezbednosti i potencijala „Teslinog“ naprednog sistema auto pilota za pomoć vozačima, odnosno sistema za potpuno samovozeće automobile.

Mask nije komentarisao istragu o bezbednosti „Tesline“ tehnologije, ali je rekao da je uveren da će postići to da automobili potpuno samostalno upravljaju vožnjom i to bezbednije od ljudi, korišćenjem kamera i računara ugrađenih u vozila.

Na događaju održanom sinoć, kompanija je takođe predstavila čipove koje je sama dizajnirala za svoj super brzi računar Dodžo, koji će pomoći u razvoju automatizovanog sistema vožnje. Mask je rekao da će Dodžo biti operativan sledeće godine.

Takođe je najavio da će „Tesla“ predstaviti novi hardver za svoj računar za samovozeći električni kamionet Sajbertrak za „otprilike godinu dana“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.