U trendu

MAT: Industrijska proizvodnja u Srbiji u julu i avgustu rasla uprkos padu privredne aktivnosti u EU

Industrijska proizvodnja u Srbiji u julu i avgustu ove godine ubrzano je rasla, pa čak i u prerađivačkom sektoru, uprkos geopolitičkim tenzijama i padu privredne aktivnosti u evrozoni, navedeno je u časopisu Makroekonomske analize i trendovi (MAT) u izdanju za novembar.

„Ukupan doprinos industrije realnom međugodišnjem rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) od oko 3,5 odsto u trećem tromesečju ove godine izjednačio se sa doprinosom poljoprivrede i građevinarstva“, naveli su ekonomisti tog časopisa.

Dodali su da je niža globalna tražnja „kumovala“ nastavku redukcije dinamike u spoljnotrgovinskoj razmeni, s tim što je u septembru, prvi put nakon kulminacije pandemije, pad robnog uvoza praćen i redukcijom robnog izvoza.

Međugodišnji pad vrednosti spoljnotrgovinske razmene u evrima registrovan

je, kako je navedeno, šesti mesec zaredom.

„Za prvih devet meseci ove godine približno četiri petine robnog uvoza pokriveno je izvozom. Pod uticajem nižeg uvoza popravlja se platnobilansna pozicija, rastu

devizne rezerve, ali i opadaju budžetska primanja po osnovu poreza na dodatu vrednost (PDV)“, navedeno je u analizi privrednih kretanja.

Istaknuto je da usporavanje inflacije daje pozitivne efekte na međugodišnji obračun realnih zarada, koje od juna rastu.

Nakon dvanaestomesečnog obrušavanja, kako je navedeno, na uzlaznoj putanji i trend rasta realnog prometa na malo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar