U trendu

MAT: Nastavljeno opadanje industrijske proizvodnje u avgustu

BEOGRAD – Ako se privredna aktivnost meri dinamikom industrijske proizvodnje, može se konstatovati da u avgustu nije nastavljena tendencija opšteg potonuća iz jula, ali nije došlo ni do oporavka, već je zadržana tendencija opadanja industrijske proizvodnje, ocenjuju stručnjaci MAT-a.

U najnovijem biltenu Makroekonomskih analiza i trendova (MAT), koji izdaju Ekonomski institut u Beogradu i Privredna komora Srbije, autor analize ekonomista Stojan Stamenković ističe da su desezonirani indeksi nastavili da opadaju, da je ciklus zadržao opadajući smer, te da je izostao i vidljivi međugodišnji rast.

Obim industrijske proizvodnje u avgustu 2022. u odnosu na avgust 2021. godine, beleži rast u 14 oblasti, čije je učešće u strukturi ukupne industrijske proizvodnje 40 odsto i pad kod 15 oblasti čije je učešće u strukturi ukupne industrijske proizvodnje 40 procenata, navodi Stamenković.
Ističe da su najveći međugodišnji pad u avgustu, po 10 i više procenata, imale proizvodnja osnovnih metala, hemijska industrija, prerada drveta i da je u svima njima desezonirani pad u avgustu bio izuzetan i zašao duboko u zonu ispod proseka prethodne godine.

Kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni, Stamenković navodi da je za razliku od jula u kome je rast bio usporen i rast izvoza premašio rast uvoza, u avgustu međugodišnja stopa rasta uvoza vraćena na nivo iz juna i ponovo premašila stopu rasta izvoza.

Dodaje da je visok porast uvoznih cena pojačan i nastojanjem da se uvozom obezbedi i stvaranje zaliha zbog moguće nestašice, pre svega, energenata na svetskom tržištu.

Što se tiče inflacije, nastavljeno je njeno međugodišnje povećanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.