U trendu

MAT: Podaci o proizvodnji u oktobru nesto bolji od septembar

BEOGRAD – Podaci o industrijskoj proizvodnji za oktobar su nešto povoljniji od septembarskih, ali još ne ukazuju da se uspostavlja tendencija rasta, navodi u oceni oktobarske privredne aktivnosti u Srbiji ekonomista Stojan Stamenković.

On u najnovijem broju mesečnika Makroekonomske analize i trendovi Ekonomskog instituta u Beogradu, ističe da kada je reč o ukupnoj industrijskoj proizvodnji, ona je u oktobru
zabeležila desezonirani porast u odnosu na septembar, u blagom porastu su tokom poslednja tri meseca i trendne vrednosti, a
proizvodnja u oktobru je međugodišnje takođe blago povećana.

Ukazuje međutim da je to rezultat visokog rasta proizvodnje u sektoru rudarstva, pošto je nivo ove proizvodnje izuzetno povećan od drugog polugođa zahvaljujući proširenju proizvodnje kompanije Ziđin.

Stamenković navodi da je prerađivačka industrija i dalje u opadanju, mada je ono ublaženo.

Kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni, ističe da je visok međugodišnji rast i izvoza i uvoza zadržan i u oktobru, pri čemu je porast izvoza smanjen, a trgovinski deficit povećan.

Međugodišnja stopa inflacije je, piše on, još u septembru
premašila gornju granicu ciljanog raspona i bila je najveća posle avgusta 2013. godine.

U oktobru je rast inflacije dalje ubrzan čemu su, prema njegovoj oceni, najviše doprineli izuzetan rast svetskih cena neprerađene hrane i energije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.