U trendu

MAT: U oktobru nastavljen i produbljen pad industrijske proizvodnje

BEOGRAD – Pad industrijske proizvodnje u septembru, kao osnovna karakteristika privredne aktivnosti u tom mesecu, u oktobru je nastavljen i produbljen, navodi se u najnovijem, decembarskom broju publikacije Makrokonomske analize i trendovi (MAT) Ekonomskog instituta u Beogradu i Privredne komore Srbije.

Autor analize o privrednoj aktivnosti, ekonomista Stojan Stamenković, ističe da je proizvodnja prerađivačke industrije u oktobru međugodišnje smanjena za 2,0 odsto, čime je i kumulativni međugodišnji porast u periodu januar-oktobar smanjen na 2,1 odsto.

Za razliku od proizvodnje prerađivačke industrije, čiji je međugodišnji pad u oktobru produbljen, to, navodi Stamenković, nije slučaj sa ukupnom industrijskom proizvodnjom.

Njen pad je sveden na simboličan, jer je u rudarstvu, osim eksploatacije ruda metala, u oktobru zabelezen i međugodišnji porast u eksploataciji uglja.

Pad proizvodnje elektroprivrede i u oktobru je ostao simboličan, a broj oblasti prerađivačke industrije u kojima je proizvodnja međugodišnje opala u oktobru je povećan na 14, sa 10 koliko ih je bilo u septembru.

Posebno je produbljen i to na više od 11 odsto pad proizvodnje prehrambene industrije, koja zahvata oko 20 odsto ukupne proizvodnje prerađivačke industrije, zatim hemijske industrije, na 13 odsto, proizvodnja metalnih proizvoda i uređaja, više od 10 odsto, te proizvodnje ostalih saobraćajnih sredstava, kao što su brodovi, šinska vozila i slično.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar