U trendu

Matematičar Alan Tjuring na novoj novčanici od 50 funti

LONDON – Centralna banka Engleske objavila je danas da je odlučila da se lik britanskog matematičara, razbijača šifri i kompjuterskog pionira Alana Tjuringa nađe na novoj novčanici od 50 funti.

Guverner centralne banke Mark Karni rekao je da je Tjuring, čiji je revolucionarni rad na kompjuterima i veštačkoj inteligenciji pomogao u razbijanju nacističkih šifrovanih poruka tokom Drugog svetskog rata, bio „div na čijim dostignućima danas počiva mnogo toga“, prenosi agencija AP.

Tokom Drugog svetskog rata, Tjuring je radio u tajnom centru za razbijanje kodova u Blečli parku, gde je pomogao u razbijanju tajnih šifara nacističke Nemačke stvaranjem takozvane „Tjuringove bombe“, preteče savremenih računara. Razvio je i „Tjuringov test“ za merenje veštačke inteligencije.

Posle rata, Tjuring je bio krivično gonjen zbog svoje homoseksualnosti, koja je tada bilo nezakonita u Engleskoj, i prisilno je tretiran ženskim hormonima. Preminuo je 1954. godine, u 41. godini života, nakon što je pojeo jabuku sa cijanidom.

Tjuring je 2009. godine posthumno dobio javno izvinjenje britanske vlade, a 2013. godine i izvinjenje britanske kraljevske porodice.

Nova novčanica, kao najveći apoen u Britaniji, poslednja je koja dobija novi izgled i koja će biti prebačena sa papira na bezbedniji i trajniji polimer.

Na novim novčanicama od 10 i od 20 funti nalaze se likovi književnice DŽejn Ostin i slikara DŽ. M. V. Tarnera.

Novčanica sa Tjuringovim likom biće puštena u opticaj 2021. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.