U trendu

Matić: 27. i 28. septembra obeležavanje Dana turizma

BEOGRAD 23. septembar (Tanjug) – Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić najavila je danas da će njeno ministarstvo, u saradnji sa više od 80 kulturno-turističkih atrakcija u Srbiji, obezbediti besplatan ulaz za sve zainteresovane posetioce 27. i 28. septembra.

Ona je u izjavi za Tanjug, a povodom Svetskog dana turizma, izjavila da Srbija ima razloga da slavi Svetski dan turizma, jer je ta grana privrede, uprkos nepovoljnim okolnostima i pandemiji kovida 19 uspela da u 2021. godini ostvari neverovatno dobre rezultate.

Matić je naglasila da je, zaključno sa današnjim danom, Srbija imala dva miliona turista i posetilaca i preko 8.300.000 ostvarenih noćenja, a da je 2019. bila naša najbolja godina sa tri miliona posetilaca i 10 miliona noćenja.

„To pokazuje da je sektor turizma jako adaptilan, da koristi dobru priliku, pre svega smirivanje epidemiolške situacije, da se oporavi. Vlada je dosta uradila kroz mere podrške sektoru turizma i ugostiteljstva i to je rezultiralo konkretnim brojkama i rezultatima“, zaključila je Matićeva.

Ona dodaje da je to jedan od razloga zbog čega treba lepo proslaviti Svetski dan turizma.

„Proslava je zamišljena tako što će 27. i 28. septembra preko 80 ustanova, različitih profila, muzeja, zabavnih parkova i turističkih destinacija, omogućiti besplatan ulaz svim zainteresovanim građanima. O tačnom spisku lokacija, uslovima i radnom vremenu, građani se mogu obavestiti na sajtu ministarstva www.mtt.gov.rs“, navela je Matićeva.

Ona je dodala da su neke od tih lokacija areholoska nalazišta Viminacijum, Feliks romuliana, Justijana prima, Ramska, Golubačka i Smederevska tvrđava.

„Tu je i naš Beo zoo vrt, gde će za svu decu biti besplatan ulaz a popust za odrasle. Pored toga i Jagodina, bespalatan ulaz u zoo vrt i sve njihove turističke lokacije, Kopaonik, gondola i avantura park, Zlatibor gondala, besplatan ulazak u prirodnjacki i narodni muzej i drugo“, rekla je Matićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.