U trendu

Matić i Ersoj o mogućim putovanjima s ličnom kartom

BEOGRAD – Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić sastala se danas sa ministrom kulture i turizma Turske Mehmetom Nurijem Ersojem i istakla da je prihvaćen njegov predlog da građani Srbije putuju u Tursku i obratno, turski građani u našu zemlju samo sa ličnom kartom.

„Predlog je veoma dobro prihvaćen i na tome ćemo raditi u narednom periodu“, rekla je Matić novinarima nakon sastanka u Palati Srbija.

Istakla je da je podršku tom predlogu dao u predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Sada ćemo sa nadležnim institucijama, pre svega Ministarstvom spoljnih poslova, ali i Ministrastvom unutrašnjih poslova raditi na realizaciji ove ideje“, rekla je Matić.

Na sastanku je, navela je Matić, zaključeno da postoje velike mogućnosti za unapređenje turističke saradnje Srbije i Turske, kao i bilateralnih odnosa koji su, istakla je, u poslednje vreme veoma dobri i beleže konstantan porast.

Matić je rekla da se u prvih pet meseci ove godine, kada su u pitanju turski turisti koji dolaze u Srbiju, beleži porast od čak 49 odsto u odnosu na prošlu godinu.

„Pored porasta broja turista koji dolaze u Srbiju, možemo reći da su turisti iz Turske izbili na prvo mesto kada je pitanju dolazak stranih turista u našu zemlju. Zanimljivo je da oni sve duže borave u našoj zemlji. Nekada je prosek boravka turskih turista u Srbiji bio dva, dva i po dana, a danas je to u proseku šest dana“, rekla je Matić i dodala da su ti podaci veoma ohrabrujući.

Navela je da turski turisti, pored velikih gradova kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, u Srbiji vole da obilaze i Zlatibor, Kopaonik, Novi Pazar i sve turističke lokacije koje se nalaze na putu do Novog Pazara.

Matić je navela da je Turska uložila znatna sredstva u Srbiju, pre svega kroz svoju razvojnu agenciju TIKA, ali i kroz druge agencije u projekte koji su se odnosili na obnovu kulturno-istorijskog nasleđa, ali i na oblast obrazovanja, socijalne zaštite, poljoprivrede.

„Ukupna ulaganja koje je Turska u prethodnom periodu imala u Srbiji iznose 56,3 miliona dinara“, naglasila je Matić.

Navela je da je tema sastanka bila dodatno ulaganje u zaštitu spomenika kulture, očuvanje zajedničkog kulturno-istorijskog nasleđa.

„Pored uspešnih projekata i rekonstrukcije Ramske tvrđave, Česme Mehmed-paše Sokolovića, džamije u Sjenici, Malog stepeništa na Kalemegdanu, u toku su i projekti rekonstrukcije Bajrakli džamije u Beogradu i dva hamama – u Beogradu i Novom Pazaru“, navela je Matić.

Dodala je da se sa ministrom Ersojem saglasila da ima još puno značajnih projekata na kojima se može sarađivati, kada je u pitanju zaštita i obnova kulturno-istorijskog nasleđa iz otomanskog perioda.

„Takođe, saglasili smo se da ima puno prostora za investiranje pre svega u sferi banja, zdravstvenog turizma i povećanja kako smeštajnih kapaciteta u našim banjama, tako i unapređenja usluge“, rekla je Matić i istakla da su investitori iz Turske dobrodošli kako bi neka naša banjska lečilišta bila pretvorena u savremene spa centre.

Na sastanku je, dodala je, dogovoreno da se formira Radna grupa čiji će zadatak biti da na operativnom nivou realizuje sve dogovorene aktivnosti.

Ministar Ersoj je rekao da će kada putovanje građana Srbije u Tursku i obratno, građana Turske u Srbiju bude bilo moguće samo sa ličnom kartom to povećati putovanja u te zemlje.

„Radićemo na tome. Turska je kao destinacija za Srbiju na trećem mestu, a želimo da bude na prvom mestu i zato Srbiji dajemo prednost“, rekao je on.

Naveo je da će Turska nastaviti da ulaže u kulturno-istorijske spomenike u Srbiji.

Istakao je da su odnosi između Srbije i Turske na nivou kao nikada do sada.

„Turska je jedan od većih ulagača u Srbiju i želimo da to povećamo. Vidimo veliki potencijal u turizmu, a tu pre svega mislim na banje“, rekao je Ersoj i dodao da će se, povećanjem ulaganja u turizmu, automatski povećati i ulaganja u trgovinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar