U trendu

Matić i Milatović o saradnji u turizmu i trgovini SRB i CG

BEOGRAD – Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić i ministar za ekonomski razvoj Crne Gore Jakov Milatović, razgovarali su danas o mogućnostima unapređenja bilateralne ekonomske saradnje, posebno o saradnji u oblastima turizma i trgovine.
Na sastanku u Beogradu oni su se složili da je u odnosu na prethodnu godinu, situacija povodom pandemije sada znatno povoljnija, pre svega zahvaljujući procesu imunizacije, kao i da je za saradnju u turizmu od posebnog značaja regionalni Sporazum o sniženju cena rominga.
Kako je saopšteno iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija ministarka Matić je istakla da je pandemija potvrdila potrebu za regionalnim povezivanjem, zajedničkim regionalnim tržištem i zajedničkim nastupom na tržištima trećih zemalja u sferama trgovine i turizma gde postoji kompatibilnost između Srbije i Crne Gore.

Ministar Milatović je napomenuo da su od danas uvedeni novi komercijalni letovi kompanije „Air Montenegro“, iz Tivta i Podgorice za Srbiju, kao i da će auto-put Podgorica – Kolašin biti završen ove godine.
Takođe je izrazio inicijativu za uspostavljanje zajedničkih graničnih prelaza kako bi se realizovao Akcioni plan regionalnog ekonomskog tržišta.

Ministarka Matić je podržala ovu inicijativu i navela da će Vlada Srbije razmotriti njenu primenu.
Dogovoreno je da se pokrene radna grupa koja bi definisala teme i aktivnosti potrebne za realizaciju saradnje u oblasti turizma ugovorene Memorandumom između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstva održivog razvoja Crne Gore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.