U trendu

Matić: Sajam u Madridu, nada za turizam u svetu

MADRID – Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, poručila je da danas otvoreni Međunarodni sajmu turizma u Madridu (FITUR) predstavlja nadu za turistički sektor na globalnom nivou.

„Ovaj sajam šalje poruku celom svetu da se turistička industrija može nadati boljim danima koji dolaze, posebno u odnosu na primenu digitalnih zelenih sertifikata koji će omogućiti bezbedna i slobodna putovanja“, rekla je Matićeva.

Istakla je da, s obzirom na uspeh koji je Srbija ostvarila sa vakcinacijom i građana i turističkih radnika, možemo očekivati značajan turistički prodor na regionalnom planu.

Ministarka je tokom posete sajmu razgovarala sa generalnim sekretarom Svetske turističke organizacije Zurabom Pololikašvilijem o značaju imunizacije protiv kovida-19 za oporavak turizma, ali i ukupan ekonomski razvoj, kao i o projektnim aktivnostima u oblasti razvoja infrastrukture i eko-turizma.
Pololikašvili je ocenio da je ovo dobar trenutak za bolje pozicioniranje Srbije na evropskom tržištu i posebno pohvalio angažovanje predstavnika Srbije u Svetskoj turističkoj organizaciji.
Ministarka Tatjana Matić imala je još nekoliko bilateralnih sastanaka na sajmu.

Sa ministarkom ekonomije i održivog razvoja Gruzije, Natjom Turnavom, razgovarala je o mogućnostima međusobnog priznavanja digitalnih sertifikata, a sa ministrom turizma Albanije Blendijem Klosijem, o regionalnoj saradnji, pre svega inicijativi mini-šengen.

Regionalno povezivanje, kao ključ ekonomske i turističke saradnje u svetlu pandemijskih okolnosti, bila je tema razgovora srpske ministarke turizma sa državnim sekretarom u Ministarstvu turizma i sporta Hrvatske, Tončijem Glavinom.
Planirano je da se Matić tokom dana sastane i sa ministarkom industrije, trgovine i turizma Španije, Rejes Maroto.
FITUR je globalno mesto susreta turističkih profesionalaca i prvi vodeći sajam ovog tipa koji se održava u fizičkom prostoru od početka pandemije, uz stroge mere zaštite.

Održava se pod pokroviteljstvom španskog kralja i kraljice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.