U trendu

Matić: Sjajna vest za srpski izvoz u Veliku Britaniju

BEOGRAD – Trgovinski sporazum koji su postigli Velika Britanija i Evropska unija je sjajna vest za Srbiju, jer bismo u suprotnom morali da plaćamo carinu prilikom izvoza u Britaniju, izjavila je za Tajnug ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

„To je sjajna vest, i mislim da je mnogima od nas laknulo kada smo čuli da je konačno postignut taj dogovor u ‘pet do 12’, jer bi nama, iako nismo članica EU, situacija zaista bila vrlo komplikovana bez tog sporazuma“, ocenila je ona.

Ministarka trgovine je dodala kako sada to nama olakšava bilateralne dogovore sa Velikom Britanijom, jer će po modelu sporazuma Brisela i Londona i Srbija moći sa Velikom Britanijom da uspostavi bilateralne trgovinske odnose.

„Velika Britanija je za nas značajan spoljnotrgovinski partenr. Važno je da se zna da Srbija ostvaruje suficit u spoljnoj trgovini sa tom zemljom i da smo imali 31. decembra nerešenu situaciju, a od 1. januara carinu od 18 odsto, zaista bi nam se značjano zakomplikovali mnogi poslovni procesi i saradnja sa Velikom Britanijom, tako daje to sjajna vest“, zaključila je ministarka Matić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.