U trendu

Matić: Sokobanja jedna od uzdanica razvoja i oporavka turizma od kovid krize

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić poručila je danas je Sokobanja, sa najdužom turističkom tradicijom u Srbiji i na prostoru bivše Jugoslavije, jedna od glavnih uzdanica razvoja i oporavka srpskog turizma od kovid krize.

Matić je čestitala svim stanovnicima Sokobanje Dan opštine i 184 godine od organizovanog turizma u u toj banji i Srbiji, i zahvalila na plaketi za doprinos razvoju turizma u Sokobanji koja joj je uručena na svečanosti na Letnjoj pozornici „Vrelo“, otvorenoj posle završene rekonstrukcije.

„U prethodnom periodu za projekte razvoja turizma u Sokobanji opredelili smo ukupno 95 miliona dinara, od toga 87,5 miliona za infrastrukturne projekte kao što su opremanje Centralnog gradskog parka sa dečjim igralištem, rekonstrukciju pozornice Vrelo i dogradnja saobraćajne i komunalne infrastrukture“, kazala je ona.

Najavila je da će biti podržan projekat izgradnje Sokograda i podsetila da otežano vodosnabdevanje, koje traje 30 godina, predstavlja ogromnu prepreku za iskorišćavanje te destinacije u srpskom turizmu.

„U postkovid periodu upravo će zdravstveni turizam biti jedan od prioriteta i zbog toga je neophodno da razvijamo banjski turizam, a posebno zbog toga što su i u prethodnom kriznom periodu upravo banje zadržale ili čak imale rast turističkog prometa, čemu je doprineo i program turističkih vaučera“, istakla je Matić.

Navela je da je u prva četiri meseca u Sokobanji povećan broj turističkih dolazaka za 132,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je u pandemijskoj 2020. godini, prema broju realizovanih noćenja Sokobanja bila u pet najposećenijih destinacija u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.