U trendu

Matić: Srbija će se na Svetskoj izložbi u Dubaiju predstaviti kao inovativna i kreativna zemlja

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić danas je izjavila da je Svetska izložba EXPO 2020 u Dubaiju ogromna prilika da se Srbija predstavi potencijalnim partnerima iz celog sveta.

Ona je posetila paviljon Srbije izložbu koja će trajati šest meseci, od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine i razgovarala sa generalnom direktorkom izložbe Rim Al Hašimi i državnim ministrom za medjunarodnu saradnju u Ministarstvu spoljnih poslova i medjunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ona je poručila da će se Srbija nastupom u paviljonu od oko 2.000 kvadrata na Svetskoj izložbi predstaviti kao inovativna i kreativna zemlja koja podstiče trajni i održivi progres.

„Istovremeno, ponosni smo na činjenicu da Srbija pruža značajnu podršku razvoju inovativne privrede i ekonomije znanja UAE, kao i mnogih drugih zemalja, kroz prisustvo velikog broja svojih visokokvalifikovanih stručnjaka, pre svega u domenima informacionih tehnologija, medicine, inženjerstva, kreativnih industrija i visokog obrazovanja kao važne spone koja povezuje naše dve zemlje“, istakla je Matić.

Dodala je da je da Svetska izložba jedinstvena prilika za sve zemlje, pa i za Srbiju, da svetu predstave svoje tehnološke i industrijske inovacije i dostignuća, privredne i poslovne prilike, kao i turističke potencijale.

„Glavni cilj nastupa Srbije na prvoj globalnoj manifestaciji nakon izbijanja pandemije, usmeren je na kreiranje i razvijanje biznis mreže za našu poslovnu zajednicu, podsticanje razvoja trgovine i turizma, privlačenje stranih investicija i kreiranje pozitivnog imidža moderne i inovativne države“, rekla je Matić.

Rim Al Hašimi istakla je da su UAE imali impresivan odgovor na pandemiju kovid-19, uključući tehnologiju brzog testiranja i jedan od najbržih postupaka vakcinacije u svetu.

Kako je dodala, sledeći smernice vodećih svetskih medicinskih, naučnih i zdravstvenih stručnjaka, Dubai je počeo da dočekuje turiste još u julu 2020. godine i ostaje otvoren za poslovanje.

„Koristeći najnovije interaktivne tehnologije i istražujući teme digitalne povezanosti i virtuelne i proširene stvarnosti, Paviljon Srbije povezaće milione posetilaca EXPO-a svojim impresivnim kulturnim, naučnim i ekonomskim dostignućima, nadahnjujući uzbudljive nove perspektive koje će nam pomoći da stvorimo bolju budućnost za nas sve“, kazala je Rim Al Hašimi.

EXPO 2020 – Dubai, čija je tema „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“, je prva Svetska izložba koja će biti održana u regionu Bliskog Istoka, Afrike i Južne Azije.

Na toj izložbi ponudu će predstaviti više od 190 zemalja, kao i multilateralne organizacije, preduzeća i obrazovne ustanove.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.