U trendu

Matić: Veliki znacaj ucesca SRB na izlozbi u Dubaiju

BEOGRAD – Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić ocenila je da učešće Srbije na svetskoj izložbi Ekspo 2020 u Dubaiju, od oktobra do kraja marta, ima veliki značaj.

Pod sloganom „Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost“, svetu bi trebalo da se predstavi više stotina privrednika, IT stručnjaka i inženjera, a Matićeva je za RTS navela da Srbija ima tradiciju dugu 136 godina učestvovanja na svetskim izložbama.

Dodala je da je prvi paviljon koji je Srbija imala bio 125 metara kvadratnih i da je bilo 320 srpskih izlagača, a da je u vreme Kraljevine Srbije osvojeno 157 nagrada.

„Naš talenat i sposobnost da stvaramo vizije i da ih implementiramo čini mi se da nas nije napustila. Ekspo koji počinje 1. oktobra biće pre svega u svrhu promocije srpske poslovne zajednice“, navela je Matićeva.

Naglasila je da će to biti najspektakularnija izložba do sada, a planirano je 25 miliona učesnika, posetilaca, virutelno i fizički.

„Naš paviljon ima 2.000 metara kvadratnih. On predstavlja jednu futurističku kapsulu i spoj naše vinčanske kulture i tradicije iz koje crpimo snagu i inspiraciju za sve novo što čini savremen život. Želimo da pokažemo kako tradicija treba da nas nauči kako se tehnologija koristi za dobrobit civilizacije i za stvaranje sveta koji je tehnološki napredan, ekološki održiv, ali po meri čoveka“, istakla je Matićeva.

Ona je rekla da Privredna komora Srbije i predstavnici u Dubaiju organizuju sve zainteresovane privrednike koji će izlagati i najavila da će za sve zainterresovane privrednike biti organizovani besplatni čarter letovi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.