U trendu

Medijaset optužio Vivendi za potkopavanje plana restrukture

MILANO – Italijanska medijska kuća Medijaset (Mediaset) podnela je danas žalbu italijanskom tržišnom regulatoru, u kojoj optužuje svog akcionara, kompaniju Vivendi, za odavanje informacija s ciljem ugrožavanja planova za restrukturiranje Medijaseta.

U Vivendiju su odbili da daju komentar povodom ovih optužbi, prenosi agencija Rojters.

Medijaset je u junu objavio da planira da oformi jednu holding kompaniju u Holandiji koja bi objedinila italijansko i špansko poslovanje Medijaseta, u sklopu nastojanja kompanije da realizuje svoju panevropsku strategiju rasta.

Vivendi je, međutim, kritikovao planove o restrukturiranju Medijaseta i odluku kojom su dugoročni investitori nagrađeni dodatnim glasovima, što je, prema oceni Vivendija, naštetilo interesima manjinskih akcionara.

Kompanija Vivendi bi sada mogla da pokvari ove planove i da iskoristi pravo na povlačenje svog 29-procentnog udela u Medijasetu, što bi, kako ocenjuje Rojters, primoralo italijansku kompaniju da potroši više od 180 miliona evra za akcionare koji žele da likvidiraju svoje udele.

U današnjem saopštenju Medijaseta se navodi da Vivendi pokušava da obori cenu akcija Medijaseta kako bi otežao planove kompanije za restrukturiranje.

Akcije Medijaseta su juče pale za čak 2,7 odsto na 2,87 evra, nakon što su mediji preneli da Vivendi želi da blokira sporazum o spajanju italijanske i šapnske filijale Meijaseta i o formiranju nove holding kompanije sa sedištem u Holandiji.

Deonice Medijaseta su se, međutim, danas oporavile za 0,9 odsto na 2,96 evra na Milanskoj berzi.

Medijaset je pod kontrolom porodice bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.