U trendu

Međunarodni drumski transport smanjen između 20 i 30 odsto

BEOGRAD – Međunarodni drumski transport smanjen je za 20-30 odsto, kaže predsednik poslovnog udruženja „Međunarodni transport“ Neđo Mandić i dodaje da srpske prevoznike trenutno najviše muči neusklađenost izvoza i uvoza, zbog čega se dešava da moraju iz inostranstva da se vrate prazni.

„U početku, prva dva-tri meseca kada je počela pandemija kovida 19 intenzitet posla je bio smanjen i do 50 odsto, dok su neki u tom periodu potpuno zaustavili transport. Sada ima posla, ali ne u punom kapacitetu“, kaže Mandić za Tanjug, upitan koliko je pandemija uticala na rad prevoznika.

Dodaje da bolje organizovane firme, ipak, mogu da prevaziđu te problem i obezbede posao.

Mandić kao veliki problem u međunarodnom drumskom transportu vidi to što nije usklađen izvoz i uvoz, pa se dešava da vozila odu sa robom iz Srbije, a da se vraćaju prazna, jer nema uvoza zbog situacije sa koronom.

„Svaki dan kada kamioni ne saobraćaju prave troškove, tu su plate i dnevnice vozača, ali i drugi troškovi koji idu uz to“, navodi Mandić.

Ukazuje da kolege koje prevoze robu kontejnerima imaju veći problem, jer nema dovoljno kontejnera na tržištu, pa je smanjen i broj prevoza.

Odgovarajući na pitanje, zasto kineske robe ima sve manje na srpskom tržišu, kaže da je po njegovim saznanjima problem u transportu.

„Bili su ‘okrivljeni’ naši prevoznici da su podigli cene transporta. To nije tačno. Srpski prevoznici nisu podigli cenu ni za jednu paru. Svima je jasno da kada imate višak kapaciteta a manjak robe, kao sada, tada cena ne može da raste, može samo da pada“, ukazao je Mandić.

Dodaje da je problem u transportu zbog kontejnera. „Cena za prekookeanske kontejnere je bila 1.000 evra, a u prvim mesecima pandemije je uvećana na 10.000 evra po kontejneru. U poslednjih par meseci cena je pala na 7.000 evra“.

Kontejnera nema dovoljno, kaže i dodaje da niko ne zna gde su kontejneri.

„Neka pretpostavka je, da su na teritoriji Amerike i Nemačke zadržani kontejneri i nema ih u prometu. Ako bi i naručili robu iz Kine, nema čime da stigne do naših luka“, zaključio je on.

Upitan da li pri ulasku u pojedine zemlje zaposleni ovog udruženja moraju da imaju negativan PCR test, kaže, da do nedavno nisu imali problema, te da je Evropa bila na sistemu zelenih koridora i puštala da se transport normalno odvija.

„U poslednje vreme Nemačka, Češka i druge zemlje su počele na granicama da traže od vozača negativan PCR test. Mogu da ga urade i na samoj granici, a onda se čeka u kolonama i izgubi se dosta vremena“, pojašnjava on.

Mandić kaže da transportom pokrivaju celu Evropu, zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, ali i Englesku i dodaje da ovo udruženje ima „dobar“ vozni park, a najčešće transportuju auto-delove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.