U trendu

Međunarodni skup o održivim tehnologijama

BUDVA – Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković otvoriće danas u Budvi međunarodni skup koji će se baviti drugom fazom projekta Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope.

Iz Vlade je saopšteno da skup „Start of the SEEIIST Design Phase“ organizuje Ministarstvo nauke, prenosi RTCG.

Skup će okupiti ucesnike iz više sektora iz Jugoistočne Evrope i šire, poput vlada i međunarodnih organizacija, istraživackih centara, akademske zajednice, predstavnika biznis sektora i krajnjih korisnika koji će na taj način u velikoj meri istaknuti naučni sadržaj i ciljeve Instituta, kao i njegove benefiti za društvo.

Nakon izrade Studije koncepta početkom 2018. godine, projekat sada ulazi u Design Study Phase, zahvaljujući prvoj finansijskoj podršci Evropske komisije – Generalnog direktorata za istraživanje i inovacije (DG RTD)“, saopštilo je Ministarstvo nauke.

Jedan od ciljeva SEEIIST projekta je podsticanje regionalne saradnje u oblastima nauke, tehnologije i privrede u duhu CERN-a i SESAME modela „Nauke za mir“.

Na taj način u velikoj meri bi se doprinelo rešavanju zajedničkih izazova i potreba u Jugoistočnoj Europi, a posebno razvoju održive ekonomije i socijalne kohezije.

Izgradnja kapaciteta i usporavanje, ali i sprečavanje, odliva mozgova, kao jednog od najvećih zajedničkih problema u regionu Jugoistočne Evrope, predstvaljalo bi neposrednu korist.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.