U trendu

Međunarodni voz Connecting Europe Expres s stigao u Beograd

BEOGRAD – Međunarodni voz „Connecting Europe Expres s“, koji je pokrenula Evropska unija u okviru obeležavanja Evropske godine železnice 2021. i koji će za nešto duže od mesec dana proći kroz 26 država na starom kontinentu, stigao je u železničku stanicu Beograd Centar.

„Connecting Europe Expres s“ u Beograd je stigao iz Hrvatske preko Šida, a ovim vozom u Srbiju su stigli predstavnici Evropske komisije, kao i predstavnici medija, saopšteno je iz JP Infrastrukture železnice Srbije.

Na železničkoj stanici Beograd Centar evropske zvaničnike dočekali su predstavnici Infrastrukture železnice Srbije, na čelu sa izvršnim direktorom Milutinom Miloševićem, direktor Transportne zajednice Matej Zakonjsek sa saradnicima, kao i predstavnici železničke kompanije „Srbija Voz“.

Oni su gostima dobrodošlicu poželeli tradicionalno, uz pogaču i so, trubače i folklorni ples železničkog kulturno-umetničkog društva „Branko Cvetković“.

U sastavu ovog voza je i vagon u kojem je priređena izložba o najznačajnijim projektima i komparativnim prednostima železnice u Evrope, koju su zajednički obišli predstavnici Evropske komisije i Infrastrukture železnice Srbije.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, sa gostima iz Evropske komisije obići će danas u železničkoj stanici Beograd Centar međunarodni voz „Connecting Europe Expres s”.

Sa dolaskom ovog voza, koji saobraća Evropom i Zapadnim Balkanom kao njegovim sastavnim delom, poklapa se i održavanje Železničkog samita koji se danas održava u Beogradu, pod nazivom „Western Balkans Rail Summit 2021“.

Organizatori ovog samita su Transportna zajednica, Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj, a domaćin je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Međunarodni voz će danas nastaviti putovanje iz Beograda preko Preševa i Tabanovaca ka Severnoj Makedoniji i Grčkoj.

„Connecting Europe Expres s“ krenuo je iz Lisabona 2. septembra, a krajnja stanica 7. oktobra je Pariz.

Ovaj projekat realizuje Zajednica evropskih železnica i infrastrukturnih kompanija (CER).

Na putovanju dugom oko 20.000 kilometara, ovaj voz će obići preko 100 evropskih gradova.

Tokom putovanja, „Connecting Europe Expres s” prolazi kroz Španiju, južnu Francusku, Italiju, a zatim nastavlja put kroz Austriju, Slovačku, Mađarsku i Hrvatsku.

Iz Hrvatske je stigao u Srbiju, a zatim nastavlja putovanje kroz Severnu Makedoniju i Grčku.

Dalje će preko Karpata nastaviti ka severoistoku Evrope, baltičkim zemljama i Skandinaviji, a zatim ponovo ka jugu preko Nemačke,
Češke Republike, Slovenije i zemalja Beneluksa, da bi putovanje završio u Parizu.

Tokom 36-dnevnog putovanja evropskim prugama održavaju se brojne manifestacije duž trase ovog voza, kako bi se ukazalo na sve prednosti železničkog transporta, sa ciljem promocije železničkog saobraćaja kao jedinog održivog vida transporta i predstavljanja železničkih usluga većem broju građana i najširoj javnosti.

Na taj način prikazuju se snaga i potencijal železnice za povezivanje evropskih zemalja, zatim komparativne prednosti ovog saobraćajnog sistema, posebno kada je reč o ekologiji i zaštiti životne sredine, kao i značaj izgradnje i razvoja železničke infrastrukture, navodi se u saopštenju Infrastruktura železnice Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.