Menja se obračun i plaćanje godišnjeg poreza na dohodak građana

BEOGRAD – Godišnji porez na dohodak građana na prihode ostvarene u prošloj godini, ove godine se obračunava i plaća po sistemu samooporezivanja, umesto, kao što je bilo do sada, kada se plaćao po rešenju poreskog organa, saopštila je danas Poreska uprava.

Iz Poreske uprave su objasnili da to znači da će Poreska uprava 3. aprila, pošto je 1. april neradni dan, na osnovu podataka iz službenih evidencija o prihodima građana za prošlu godinu, unapred popuniti poresku prijavu za utvrđivanje ovog poreza i postaviti je kao radnu verziju prijave, status „u pripremi“ na portal ePorezi.

Građani koji su lane zaradili više od trostruke prosečne godišnje zarade po zaposlenom, koja iznosi 3.719.376 dinara, dužni su da najkasnije do 15. maja na portalu ePorezi provere podatke koji su iskazani u unapred popunjenoj poreskoj prijavi i sami urade korekcije, ukoliko se ne slažu sa podacima iskazanim u njihovoj unapred popunjenoj prijavi i da tako korigovanu prijavu na istom mestu podnesu prihvatanjem opcije „Potpiši i podnesi“.

U radnu verziju prijave uključeni su svi podaci značajni za oporezivanje poreskog obveznika koje Poreska uprava ima, a obveznik ih može dopuniti unošenjem podataka koji nisu obuhvaćeni prijavom, navode iz Poreske uprave.

Dodaju da se najčešći primer dopunskog unosa podataka odnosi na broj izdržavanih članova domaćinstva poreskog obveznika.

U saopštenju Poreske uprave stoji da su u situaciji kada se poreski obveznici slažu sa podacima iskazanim u njihovoj unapred popunjenoj poreskoj prijavi i ne rade nikakve ispravke i dopune, oni takođe dužni da na istom mestu prijavu podnesu tako što će odabrati opciju „Potpiši i podnesi“.

Ukoliko poreski obveznik do 15. maja ove godine ne podnese poresku prijavu, Poreska uprava će to učiniti umesto njega.

Inače, poreska prijava za utvrđivanje godišnjeg poreza na prošlogodišnji dohodak građana se podnosi isključivo u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave ePorezi.

U slučajevima kada Poreska uprava nije pripremila unapred popunjenu poresku prijavu i postavila je na portal Poreske uprave, građani koji su lane zaradili više od navedenih 3.719.376 dinara, moraju sami da popune i podnesu poresku prijavu za porez u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave, najkasnije do 15. maja, navodi se u saopštenju.

Iz Poreske uprave podsećaju da je za pristup portalu Poreske uprave neophodno da poreski obveznik poseduje kvalifikovani elektronski sertifikat, a da se sve informacije o nabavci i korišćenju ovog seritifikata, mogu dobiti na sajtovima ovlašćenih sertifikacionih tela, kao što su ona u MUP-u, Pošti Srbije, Privrednoj komori Srbije.

Poreski obveznici koji nemaju kvalifikovani elektronski sertifikat za pristup portalu Poreske uprave, mogu ovlastiti drugu osobu iz Srbije koja ima ovaj sertifikat i to podnošenjem ovlašćenja za upotrebu elektronskih servisa filijali Poreske uprave u mestu gde živi.

Ukoliko poreski obveznik do 15. maja ne podnese poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana, Poreska uprava će protiv njega nadležnom prekršajnom sudu podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Iz Poreske uprave podsećaju da se porez koji se utvrđuje samooporezivanjem, plaća najkasnije do isteka roka za podnošenje poreske prijave, a kod godišnjeg poreza na dohodak građana za 2022. godinu, taj rok je 15. maj ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.