U trendu

Mere aktivne politike zapošljavanja u Kraljevu

KRALJEVO – U Kraljevu su danas dodeljeni ugovori o realizaciji projekata javnih radova i programa stručne prakse, koji se sufinansiraju sredstvima Nacionalne službe za zapošljavanje i Grada Kraljeva.

Dodeli ugovora prisustvovala je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević koja je istakla da postoje značajni pokazatelji o smanjenju nezaposlenosti u Srbiji, kao i da Kraljevo predstavlja dobar primer kada je u pitanju zapošljavanje.

„Izuzetno sam ponosna na sve ove rezultate. To su rezultati svih nas i to nas u narednom periodu obavezuje da radimo i više i bolje i da zajedno gradimo ekonomski još jaču Srbiju“, rekla je Kisić Tepavčević.

Podsetila je da je Vlada Srbije ove godine izdvojila 5,7 milijardi dinara za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja, u koje treba da bude uključeno više od 18.000 osoba, od kojih 2.185 osoba sa invaliditetom.

Kisić Tepavčević je rekla da je u Kraljevu zabeležen rast zapošljavanja za više od 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

„Kraljevo grabi napred i želimo da se to desi u svakom delu naše zemlje i da svaki deo naše zemlje bude ekonomski jak“, rekla je Kisić Tepavčević, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kisić Tepavčević je istakla da je za sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja u tom gradu opredeljeno 16 miliona dinara.

Grad Kraljevo i NSZ su ove godine udružili finansijska sredstva za realizaciju osam projekata javnih radova, na kojima će biti angažovana 53 nezaposlena lica, kao i za realizaciju programa stručne prakse za još 15 nezaposlenih sugrađana.

Za finansiranje programa aktivne politike zapošljavanja u Kraljevu, NSZ je izdvojila 7,8 miliona dinara, a ostatak Grad.

Pored tih programa, ove godine biće finansiran i program samozapošljavanja za nezaposlene Kraljevčane, navodi se u saopštenju.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je da je slika na tržištu rada, bez obzira na brojne izazove, pozitivna i da postoje jasni pokazatelji o smanjenju broja lica na evidenciji NSZ, kako u Kraljevu, tako i na nivou cele Srbije, kao i da postoji povećano zapošljavanje lica sa te evidencije.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić rekao je da je taj grad nekada bio „simbol propalih privatizacija koje su bez posla ostavile na hiljade radnika“, ali da je angažovanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića i vlade sada drugačija slika – da se otvara sve više kompanija i fabrika i zapošljava sve više ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.