Merš: Stabilizacija rasta i inflacije opravdava mere ECB

FRANKFURT – Privredni rast i inflacija u evrozoni se izgleda stabilizuju nakon velikih padova u prošloj godine, što opravdava produženu primenu stimulativnih mera Evropske centralne banke, izjavio je danas Iv Merš, član odbora ECB-a.

„Ekonomija sigurno daje pozitivne znake stabilizacije… a isto važi i za inflaciju“, rekao je Merš na jednog finansijskoj konferenciji u Frankfurtu, prenosi Rojters.

Dodao je da takav razvoj situacije može da podstakne ECB na diskusiju o njenoj proceni rizika, u okviru koje bi se razmotrilo da li ti rizici i dalje vrše pritisak na rast ili su sada uravnoteženi.

„Bilo bi preuranjeno da se na to odgovori sada, ali se sigurno krećemo u pravom smeru, što za nas centralne bankare znači potvrdu da vodimo odgovarajuću monetarnu politiku“, rekao je Merš.

ECB je u septembru odobrila niz podsticajnih mera uprkos protivljenju mnogih kreatora monetarnih politika, u nadi da će tako zaustaviti dugotrajan pad ekonomske ekspanzije koji je čak izazvao strah od recesije, posebno u Nemačkoj, najvećoj ekonomiji 19-članog bloka.

Naredni sastanak ECB-a će biti održan 23. januara, na kome se očekuje da zadržati aktuelnu politiku nepromenjenom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.