U trendu

Meta zapretila da će ugasiti Fejsbuk i Instagram u Evropi

MENLO PARK – Kompanija Meta je zapretila da će ugasiti Fejsbuk i Instagram u Evropi ako ne bude u mogućnosti da prenosi, skladišti i obrađuje podatke iz EU na svojim serverima sa sedištem u SAD, ako se uvede novi zakon EU koji će ih ograničavati da upotrebljavaju podatke Evropljana, javlja „Dejli mejl“.

Američki gigant zarađuje 6,8 milijardi dolara godišnje na evropskom kontinentu od prihoda od reklama, navodi britanski list.

Ova kompanija je upozorila da bi mogla da napusti zemlje u Evropskoj uniji, osim Veliku Britaniju koja više nije članica tog bloka, ako se uvede novi zakon EU koji će ih ograničavati da upotrebljavaju podatke Evropljana.

Podaci su od centralnog značaja za reklamni posao koji generiše skoro sav prihod kompanije, a okviri koji su nadgledali prenos informacija sa evropskog kontinenta sada su u periodu neizvesnog očekivanja.

Ključni aranžman o podacima „Štit privatnosti“ između Evrope i SAD poništen je u julu 2020. sudskom odlukom EU.

U svom godišnjem izveštaju upućenom američkoj Komisiji za hartije od vrednosti, Meta je navela da trenutni propisi EU sprečavaju prenos podataka, koji je, kako je navela, od suštinskog značaja za njeno poslovanje.

Evropski regulatori trenutno pripremaju nove zakone koji će urediti kako da se podaci korisnika prenose u SAD.

Oni i američka vlada još razgovaraju o načinima za rešavanje ovog pitanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar