U trendu

Metal Šreder Hungari gradiće fabriku u Bečeju

BEČEJ – Mađarska kompanija Metal Šreder Hungari koja se bavi reciklažom, iskorišćavanjem i trgovinom elektronskog otpada sa plemenitim metalima gradiće fabriku u Bečeju.

Projekat je započet 1. januara ove godine i ocekuje se da će biti završen 2023. godine, potvrdio je za list „Dnevnik“ Generalni konzulat Mađarske u Subotici.

„Firma će u Srbiji graditi fabriku za reciklažu zasnovanoj na ‘nula otpada’ tehnologiji radi sakupljanja i prerade elektronskog otpada sa plemenitim metalima kao i rendgen filmova nastalih u zdravstvu u Srbiji“, kažu u Konzulatu.

U okviru fabrike u Bečeju biće istraživačka laboratorija, kancelarija i proizvodna hala.

Od plemenitih metala kompanija se, pre svega, fokusira na izdvajanju zlata, srebra, nikla, paladijuma, koji su značajni za upotrebu u industriji.

Prema pisanju mađarskih medija, Metal Šreder Hungari po investicijama spada u vodeće kompanije u srednjoj Evropi i 2019. ostvarila je prihod od milijardu forinti, odnosno 2,768 miliona evra.

Investiciju je polovinom marta najavio ministar spoljnih poslova i ekonomije Mađarske Peter Sijarto.

On je tada rekao da će kompanija Metal Šreder Hungari graditi fabriku u Vojvodini i da će dobiti vladinu podršku od 325 miliona forinti za investiciju cija je ukupna vrednost 546 miliona forinti, odnosno oko 1,48 miliona evra.

Sijarto je rekao i da Mađarska trenutno ima najefikasniju saradnju sa Srbijom i da Srbija obezbeđuje najviše prava mađarskoj nacionalnoj manjini koja živi na njenoj teritroriji.

„Što su jače naše komšije, jači smo i mi“, istakao je Sijarto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.