U trendu

Micotakis: Grcka ce ubrzati projekte istrazivanja gasa

ATINA – Grčka će ubrzati projekte istraživanja gasa u nastojanju da smanji oslanjanje na rusku energiju, pri čemu planira da izvrši prvo probno bušenje u više od dve decenije do kraja 2023. godine u dogovoru sa privatnim investitorima, izjavio je danas premijer Kirijakos Micotakis.

Grčka, koja pokriva oko 40 posto svojih godišnjih energetskih potreba ruskim gasom, i gleda na gas kao tranziciono gorivo jer povećava korišćenje energije iz obnovljivih izvora, proizvodila je male količine nafte u prošlosti i nastijala je da istraži svoj potencijal ugljovodonika.

Međutim, niske cene sirove nafte u prethodnim godinama, prelazak na zelenu energiju i nedostatak političke volje zaustavili su grčke planove istraživanja.

Premijer Micotakis je rekao da Grčka teži da postane proizvođač gasa i čvorište za skladištenje i tranzit gasa ka ostatku Evrope, dodajući da zemlja ima cilj da do 2023. godine ima jasnu predstavu o tome da li ima rezerve gasa koje bi mogla da iskoristi, te da ima naznake potencijalnih rezervi gasa, što vladu čini „optimističnom“, prenosi Rojters.

„Ako imamo značajne rezerve gasa, naš uvoz ćemo zameniti našim nacionalnim bogatstvom“, poručio je grčki premijer na sastanku sa državnom komisijom za ugljovodonike i rukovodiocima energetske industrije.

Naveo je da će ubrzanje eksploatacije nacionalnih energetskih resursa omogućiti zemlji da „ako budemo imali sreće i ako imamo eksploatibilna polja prirodnog gasa, povećamo energetsku nezavisnost i našu energetsku sigurnost“.

Ova promena u energetskoj strategiji Grčke, prema njegovim rečima, neće potkopati planove vezane za povećanje proizvodnje e zelene energije i smanjenje emisije ugljenika za 55 odsto do 2030. u skladu sa ciljevima EU.

„To je jednostavno alternativni put ka istom cilju“, rekao je on.

Energean, jedini proizvođač nafte u Grčkoj za sada, izvršiće probno bušenje u kopnenom bloku na zapadu zemlje, što će biti prvo takvo bušenje u Grčkoj u poslednje 22 godine, najavio je izvršni direktor te kompanije Matios Rigas.

Grčka namerava da završi prvi krug seizmičkih istraživanja do marta 2023. kako bi identifikovala sva gasna gasna polja u jednom kopnenom i pet priobalnih područja u zapadnoj Grčkoj i kod ostrva Krit, koja bi mogla da eksploatiše, prema prezentaciji državne komisije za ugljovodonike.

Helenik Petroleum poseduje licence za istraživanje u pet od šest potencijalnih blokova, zajedno sa francuskim TotalEneržijem i američkim Ekson Mobajlom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.