U trendu

Mićović: Povećanje akciza na benzin i dizel smanjiće prihod u budžetu jer će pasti prodaja

Povećanje akciza na derivate nafte za osam odsto ili za nešto više od pet dinara po litru, od 1. oktobra neće biti praćeno rastom prihoda u budžet za taj iznos, nego će se smanjiti potrošnja, rekao je danas generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

„Ukazali smo državi koliko bi povećanje akciza moglo negativno da utiče na promet derivata, a time i na prihode budžeta. Svako povećanje akciza doprinosi smanjenju potrošnje“, rekao je Mićović za RTS.

Dodao je da razlika u ceni derivata u Srbiji i okruženju potiče u najvećeoj meri od visine državnih dažbina.

On je rekao da je teško proceniti u kom pravcu će se kretati cena nafte na svetskom tržištu zbog toga što su članice OPEK-a ograničile isporuku, a s druge strane „Amerika miri odnose sa Iranom i Venecuelom i očekuje se da će te dve zemlje nadokanaditi taj nedostatak na tržištu“.

„Zbog te neizvesnosti ne zna se u kom smeru će se kretati cena nafte. Nadoknadom tog manjka nafte na tržištu bio bi zaustavljen njen rast na 90 dolara po barelu“, rekao je Mićović.

Dodao je da ne veruje da bi nafta mogla dostići cenu od 100 dolara po barelu jer za takvu cenu trebalo bi da postoji i tražnja koja bi to platila, pa zbog toga misli da je dostignut pik cene od 90 dolara po barelu i da je na tom nivou uspotavljena ravnoteža ponude i tražnje.

Naveo je da je povećanje akciza na derivate trošak za kompanije, a u kojoj meri će to uticati na cenu zavisi i od drugih faktora kao što su kretanje cena nafte.

Mićović je rekao da su se, u prethodne dve godine, sve zemlje bavile problemom kako da smanje državne dažbine kako bi umanjile uticaj rasta cena nafte sa globalnog tržišta na maloprodajnu cenu.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da će 1. oktobra cene goriva porasti zbog povećanja akcize za osam odsto, bez obzira da li će cena rasti po po osnovu rasta cena derivata na Mediteranskoj berzi.

„Cena dizela u Srbiji brže raste nego benzina jer se više troši, pa je veći promet, a time i prihod kompanija. Neka vozila, kao kamioni troše isključivo dizel, pa je globalna potrošnja tog derivata veća“, rekao je Atanacković agenciji Beta.

Teško je, kako je rekao, doći do informacije kakav je dogovor napravila država sa Naftnom industrijom Srbije (NIS) kada je „zamrzla“ cenu dizela za poljoprivrednike na 179 dinara po litru, ali da taj gubitak sigurno nadoknađuje povećanjem cena tog goriva građanima i ostalim potrošačima.

NIS je danas objavio da će narednih sedam dana litar dizela koštati 207 dinara i skluplji je tri dinara nego prethodne nedelje, a cena benzina je ostala ista, 189 dinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar