U trendu

Mihajlovic i Emeri o saradnji energetskom i rudarskom sektor

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa novoimenovanim ambasadorom Australije u Srbiji Danijelom Emerijem o unapređenju saradnje dve zemlje u energetskom i rudarskom sektoru i izjavila da se nada unapređenju saradnje, kao i većem broju australijskih investicija.

Ona je ambasadoru poželela dobrodošlicu u Srbiju i navela da je ova godina za našu zemlju važna kada je reč o energetici i rudarstvu.

„Ušli smo u proces energetske tranzicije, izmenili zakonodavni okvir, imamo potpuno nove zakone o OIE i energetskoj efikasnosti. Takođe, spremamo dva strateška dokumenta – strategiju razvoja energetike i nacionalni plan za klimu i energetiku sa vizijom do 2050. godine“, rekla je Mihajlović, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Kako je rekla, plan je da do 2040. godine dobijemo minimum 40 odsto energije iz obnovljivih izvora, a da do 2050. godine budemo dekarbonizovana zemlja.

Mihajlović je dodala da to nije lak zadatak s obzirom na to da sada dobijamo oko 70 odsto energije iz TE, ali da moramo da gradimo nove kapacitete, nove hidroelektrane, vetroparkove, solarne elektrane i elektrane na gas.

„Nismo izgradili nijedan kapacitet 30 godina. Otvoreni smo za razgovore sa australijskim kompanijama koje posluju u ovoj oblasti. Naša dva stuba na kojima počiva nova energetska politika, koja je u skladu sa standardima EU, jesu povećanje energetske efikasnosti i zelena energija“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da je pripremljen potpuno novi investicioni plan vredan 17 milijardi evra sa posebnim fokusom na obnovljive izvore energije jer je, kaže, namera da se menja energetski miks Srbije.

Ambasador Emeri istakao je da je Australija posvećena saradnji sa Srbijom, posebno u delu novih investicija kompanije iz te zemlje u rudarskom sektoru.

„Želimo da sarađujemo i zajedno idemo putem energetske tranzicije. Mogućnosti su očigledno velike kada je u pitanju ulaganje u nove energetske kapacitete. Podržavamo Srbiju kada je reč o dekarbonizaciji i energetike i privrede“, rekao je Emeri.

On smatra da je projekat „Jadar“ veoma važan za Srbiju i da je to potencijalno jedan od najuspešnijih projekata koji će, kako je rekao, sigurno uticati na brojne australijske kompanije da investiraju u Srbiji, ne samo u rudarskom, već i u drugim sektorima.

Mihajlović je istakla da je projekat „Jadar“ strateški važan za Srbiju i da veruje da će kompanija „Rio Tinto“ ispuniti sve uslove u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine, te da ćemo dobiti ne samo rudnik litijuma, već kompletan lanac proizvodnje, uključujući fabriku baterija ili električnih vozila.

„Sve to predstavlja osnovu za dolazak novih investitora i dalji privredni i ekonomski razvoj naše zemlje, što će unaprediti i ukupne bilateralne odnose“, poručila je Mihajlović.

Na sastanku je, dodaje se u saopštenju, bilo reči i pitanjima u vezi sa ljudskim pravima i rodnom ravnopravnošću i saradnji u toj oblasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.