U trendu

Mihajlović i Pinter o izgradnji brze pruge do Budimpešte

BEOGRAD – Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i razgovarala je danas s ambasadorom Mađarske u Beogradu Atilom Pinterom o saradnji dve zemlje u oblasti infrastrukture i saobraćaja, uključujući izgradnju brze pruge Beograd-Budimpešta.

„Srbija je počela radove na dve deonice i potpisala komercijalni ugovor za treću deonicu, i želimo da vidimo da projekat napreduje i sa mađarske strane, budući da je reč o zajedničkom kinesko-mađarsko-srpskom projektu koji će bolje povezati ne samo naše dve zemlje, nego i čitav ovaj deo Evrope“, rekla je Mihajlovićeva.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta potpredsednice Vlade, Pinter je informisao Mihajlovićevu o aktivnostima koje se preduzimaju na realizaciji projekta gradnje brze pruge na teritoriji Mađarske, gde se očekuje da do kraja godine počnu radovi na rekonstrukciji.

Na sastanku je razgovarano i o realizaciji Okvirnog sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata, potpisanog između vlada Srbije i Mađarske na zajedničkoj sednici u februaru, kao i o realizaciji projekta izgradnje Fruškogorskog koridora, tj. brze saobraćajnice Novi Sad – Ruma.

Među temama sastanka bila je i saradnja dve zemlje u oblasti vodnog i drumskog saobraćaja, uključujući rešavanje problema dugog zadržavanja na najprometnijim graničnim prelazima, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.