U trendu

Mihajlović: Mešoviti komitet najkasnije početkom 2019. godine

PEKING – Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, infrstrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović razgovarala je danas u Pekingu sa ministrom trgovine Kine Žong Šanom, sa kojim je dogovorila da se do kraja godine, najkasnije početkom iduće održi sednica Mešovitog komiteta.

„Ovo je bio veoma važan sastanaka, jer je ministar Žong predsedavajući institucije MOFKOM, preko koje ide sve što se tiče ekonomske politike. Sve ono što se radi u bilo kojoj oblasti, da li su u pitanju investicije u infrastrukturi, energetici, poljoprivredi, poslovi i ugovori iz svih oblasti ekonomske politike moraju proći filter kroz to telo“, objasnila je ona za Tanjug.

Mihajlović je rekla da je sa ministrom trgovine Kine razgovarala pre svega kako da pojačamo saradnju Kine i Srbije posebno vezano za dvosmerne investicije.

„Ne samo investicije kompanija iz Kine u Srbiju, nego i srpske u Kini. Kako da ojačamo odnose unutar mehanizma „16+1“, gde je Srbija primer, odnosno vodeća zemlja, ne samo po pitanju privlačenja kineskih investicija, već pre svega u tome što radi okupljajući druge države“, rekla je on.

Mihajlović je prenela da je dogovoreno da se do kraja godine, evetualno početkom iduće održi Mešoviti komitet.

„Ministri obe zemlje će se sastati, najverovatnije, u Pekingu i razgovarati o daljim investicima i projektima. Dogovorili smo da formiramo posebnu radnu grupu u Mešovitom komitetu koja će se baviti samo praćenjem investicija, i ona će izveštavati predsednike dve zemlje o onome što se u međuvremenu uradi“, objasnila je ona.

Mihajlović je ocenila da je to bio dobar i važan sastanak, te izrazila nadu da će se sve što je dogovoreno pokazati kroz rezultate.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.