U trendu

Mihajlović: Obnovljeni objekti za zaštitu od poplava na 120 lokacija

Radovi na sanaciji i obnovi objekata za zaštitu od poplava završeni su na više od 120 lokacija u Srbiji, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastruktre Zorana Mihajlović.

Ona je navela da je više od 4,8 milijardi dinara isplaćeno kao materijalna pomoć za ukupno 20.288 domaćinstava širom Srbije koja su pretrpela štetu od prošlogodišnjih poplava.

Mihajlović je rekla da je ukupna procenjena vrednost tih radova na sanaciji objekata dve milijarde dinara, navodeći da je u saradnji sa Svetskom bankom, EU i bilateralnim donatorima obezbeđeno oko 70 miliona evra za projekte unapređenja sistema za zaštitu od poplava.

U saradnji sa UNDP-om, kaže ministarka, obezbeđeno je 57 miliona dinara za izgradnju 18 brana za bujične vode i čišćenje korita reka na teritoriji opština Krupanj, Mali Zvornik, Bajina Bašta, Ljubovija, Osečina, Vrnjačka banja, Kosjerić i Loznica.

Kako je navela, vlade Japana, Velike Britanije, Turske, Italije, Alžira, kanade, Indonezije, Albanije, Bukgarske i EU su na predlog Kancelarije za pomoć i obnovu posle poplava odborile finansiranje za projekte ukupne vrednosti od približno milijardu dinara namenjenih obnovi infrastrukture za zaštitu od poplava.

Mihajlović je u parlamentu poslanicima obrazložila izmenu Zakona o otklanjanju posledica poplava koja predviđa produženje važenja tog zakona do kraja godine.

Ministarka kaže da se radi na izradi sistemskog zakona o upravljanju rizikom od elementarnih nepogoda.

U Skupštini Srbije poslanici vode objedinjenu raspravu o Predlogu zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu i o izmeni Zakona o otklanjanju posledica poplava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.