Mihajlović: Ukidamo tamna stakla bahatim vozačima

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će svi osim najviših državnih funkcionera morati da sklone folije sa prozora automobila jer, kako ističe, time ugrožavaju bezbednost u saobraćaju.

„Većina građana ne vozi automobile sa zatamnjenim staklima. Po pravilu folije ugrađuju oni sa skupljim automobilima. Mi hoćemo da uredimo sistem, povećamo vidljivost i bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Ukidamo prekomerno zatamnjena stakla na prednjim vratima svim bahatim vozačima“, poručila je Mihajlović, saopštilo je to ministarstvo.

Foto: tookapic/Pixabay.com

Foto: tookapic/Pixabay.com

Mihajlović je navela da obaveza ispitivanja naknadno zatamnjenih stakala nije nikakav novi namet već postoji od 2009. godine po Zakonu o bezbednosti saobraćaja.

Na tržištu su se pojavile folije koje štete i zato moraju da se provere, rekla je ona i dodala da moraju da se zaštite deca u automobilu od štetnih uticaja, kao i svi ucesnici u saobraćaju, jer loše folije noću blješte.

Ispitivanje, pregled dokumentacije i izdavanje uverenja košta 12.000 dinara, radi se samo jednom i to je uređeno pravilnikom Agencije za bezbednost saobraćaja.

„Ukidanjem sto odsto tamnih stakala na prednjim vratima čuvamo bezbednost pešaka, svih koji su u automobilu, policije ali i samih vozača. Insistiraću da novim pravilnikom budu obuhvaćeni i državni automobili, tako da će tamna stakla moći da imaju samo najviši državni funkcioneri“, rekla je Mihajlović.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar