U trendu

Mihajlovic: Uz solarne panele do nizih racuna i zelene energi

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je cilj dodele subvencija za solarne panele smanjenje potrošnje energije i da država želi da podstakne i građane i privredu da koriste obnovljive izvore za proizvodnju električne i toplotne energije.

Ona je za tv Hepi rekla da je procedura ista kao i za dodelu subvencija za zamenu stolarije, odnosno povećanje energetske efikanosti, i da je sledeći korak na jedinicama lokalne samouprave, sa kojima će Ministarstvo početkom oktobra potpisati ugovore, saopšteno je iz njenog kabineta.

„Koliko su oni opredelili novca u budžetu za ovu namenu, toliko će izdvojiti i Ministarstvo. Posle toga, opštine i gradovi će raspisati dva javna poziva, ka kompanijama koje će ugrađivati panele, i ka građanima. I za ovaj projekat polovinu novca daje država, odnosno Ministarstvo i lokalne samouprave, a 50 odsto plaćaju građani“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je istakla da je procedura, u odnosu na raniji period, maksimalno pojednostavljena, kao i da se investicija isplati za nekoliko godina.

„Jedan solarni panel od pet kilovata može da proizvede oko 430 kilovat-sati sa rokom trajanja od 25 godina, što znači da se isplati za oko 6 do 7 godina. Prosečna potrošnja je oko 400 kilovat-sati, znači da je mesečni račun 3.500 dinara. Ugradnjom panela ostvaruje se mesečna ušteda od oko 3.000 dinara, a sva energija koja se ne potroši, prebacuje se za naredni mesec i građani će plaćati samo fiksni deo koji je oko 700 dinara“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je napomenula da je ranije bilo potrebno i više od 20 koraka i procedurada se čekalo i do godinu dana, a da je sve sada pojednostavljeno, odnosno kada se instalira sistem, potpiše se ugovor sa snabdevačem, posle čega vas distribucija u roku od pet dana povezuje na mrežu.

„Biće novca za ovaj, kao i za projekat povećanja energetske efikasnosti. Mi ćemo naredne dve godine izdvojiti po 150 miliona evra godišnje, a sve sa ciljem smanjenja potrošnje, jer trošimo 40 odsto energije više nego što je prosek u zemljama EU, mi kroz prozor bacimo godišnju proizvodnju TENT-a“, rekla je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.