Mihajlović: Volela bih da su penzije povećane još više

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da bi volela da su penzije povećane još više, ali da trenutna naša situacija dozvoljava da se to uradi u ovom procentu.

“Treća revizija MMF-a i sve ono što je Srbija uradila u prethodnih nešto manje od godinu dana pokazuje da je na dobrom putu i da sprovodi reforme čak mnogo brže, efikasnije i sa mnogo više rezultata nego što se to očekivalo“, rekla je Mihajlović novinarima.

Podesćajući da smo imali negativni privredni rast, a da sada imamo polako pozitivan, te imajući u vidu situaciju u svim državama oko nas ona je ocenila da je Srbija trenutno i politički i ekonomski stabilna država i da ima mogućnost da poveća plate i penzije.

“Da li je to dovoljno? Nikada nije dovoljno i normalno je da uvek želimo da imamo veće i plate i penzije i normalno je da želimo da imamo mnogo manju stopu nezaposlenosti, ali ne može sve odjednom. Volela bih da su penzije povećane još više, ali trenutna naša situacija dozvoljava da to uradimo samo u ovom procentu. Setimo se da jos nije bilo ni planirano povećanje ni plata ni penzija, već da je to planirano u drugoj polovini naredne godine“, rekla je Mihajlović, koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Kako je istakla, to znači da su država i vlada napravila određene rezultate koji su nam omogućili da to uradimo već u prvom kvartalu naredne godine.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će penzije biti linearno povećane za 1,25 odsto, bez obzira na to da li su im ranije penzije smanjene ili ne.

On je rekao da u Srbiji ukupan broj penzionera u Srbiji iznosi 1. 736. 154, od čega 60 odsto nije bilo suočeno sa smanjenjem penzija, a koji će ovim povećanjem imati veće penzije nego što su ikada imali, i u realnom smislu zbog nulte stope inflacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.