Mikonos, Santorini, Skijatos od oktobra bez poreskih olakšica

Popularne turističke destinacije kao što su Mikonos, Santorini i Rodos naći će se među prvim grčkim ostrvima koja će izgubiti pravo na preferencijalnu poresku stopu, što je jedan od uslova u okviru novog međunarodnog paketa pomoći Atini, saopštila je grčka vlada.

„Od 1. oktobra, stopa poreza na promet koja važi u ostatku zemlje primenjivaće se i na Rodosu, Santoriniju, Mikonosu, Naksosu, Parosu i Skijatosu“, navodi se u saopštenju grčkog ministarstva finansija, prenosi Frans pres.

Grčka ostrva, od kojih mnoga nemaju aerodrome i dobru pomorsku vezu sa kopnom tokom zime, do sada su imala 30 odsto nižu stopu poreza na promet.

Prezadužena Grčka je bila primorana da se odrekne poreskih privilegija na ostrvima, u okviru strogih reformi koje su od nje zahtevali međunarodni kreditori u zamenu za isplatu 86 milijardi evra pomoći.

Porez na širok spektar robe i usluga već je u julu podiginut sa 13,0 na 23,0 odsto širom Grčke.

„Imena sledećih ostrva koja će izgubiti pravo na poreske olakšiče biće objavljena 1. juna 2016. godine i 1. januara 2017. godine“, saopštilo je grčko ministarstvo.

Vlasti na ostrvima, međutim, poručuju da prilikom donošenja ovih mera nije uzet u obzir geografski hendikep mnogih lokalnih zajednica.

„Ne smeta nam podizanje poreza kada postoji reciprocitet“, izjavio je gradonačelnik Mikonosa, Konstantinos Kukas, dodajući da Mikonos sa populacijom od 11.000 stanovnika ima državni dom zdravlja u kome radi samo troje doktora, kao i da su dve škole morale da budu zatvorene zbog manjka zaposlenih.

„Utaja poreza je nacionalni sport. Nije izmišljen na Mikonosu“, izjavio je Kukas.

(Tanjug)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.