U trendu

Milion franaka za pet opština najboljih u naplati poreza

BEOGRAD – U okviru programa „Reforma poreza na imovinu“ danas je uručeno milion švajcarskih franaka opštinama Mali Zvornik, Gornji Milanovac, Apatin, Ljubovija i Bor koje su se u konkurenciji 44 opština pokazale kao najbolje u naplati poreza na imovinu.

Nagrađene opštine će novac uložiti u lokalne projekte za koje građani budu glasali.

Čekove je predstavnicima opština uručio ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić koji je rekao da je zahvaljujući tom programu u 44 opštine evidentirano više od 100.000 nepokretnosti građana koje, iz nekog razloga, nisu bile notirane u poreskoj evidenciji.

„Važno je da evidencija imovine bude tačna i poklapa se sa stanjem na terenu, jer je porez na imovinu izvorni prihod opština i gradova koji ostaje lokalnim samoupravama, a od tog prihoda se dalje finansiraju izgradnja i rad vrtića, plate vastpitačica, škole, kultura i sport, vodovod i kanalizacija“, naveo je Ružić.

Prema njegovim rečima, prihodi od poreza na imovinu rastu iz godine u godinu, a najvećim delom i zbog popisivanja nekretnina građana.

„U 2017. naplata poreza je bila 45, dok je u 2018. iznosila skoro 50 milijardi dinara. Opštine koje su učestvovale u projektu naplatile su pet milijardi dinara više i na taj način obezbedile još novca za finansiranje onoga što je građanima potrebno“, istakao je Ružić.

Kazao je da je program uticao na stvaranje „uprave po meri svih građana“, koja je, je podsetio je, i cilj reforme javne uprave.

„Uprava po meri svih građana je ona koja im pruža ono što traže, što je njihova potreba, ono sto zaslužuju i za šta je plaćaju. Zato je važno pitati ih, uključiti više u donošenje odluka i politika, na svim nivoima vlasti. Promenili smo i zakone da bismo to omogućili i pokazali da kao država to zaista i želimo“, naveo je Ružić.

Program „Reforma poreza na imovinu“ je program Švajcarske vlade koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstvom finansija i Stalnom konferencijom gradova i opština.

Direktorka Švajcarske kancelarije u Srbiji Ursula Lojbli kazala je da je Švajcarska u taj program uložila šest miliona franaka za podsticaj 44 opštine u Srbiji da vredno rade kako bi proširili obuhvat naplate poreza na imovinu.

Istakla je da je kroz program posao dobilo i 325 popisivača koji su proveravali da li se stanje na terenu poklapa sa onim koje se plaća na ime poreza na imovinu.

„U roku od samo šest meseci ti popisivači su popisali više od 100.000 nekretnina koje nisu bile evidentirane. Već u toku prve godine ovog programa, opštine koje su nam bile partneri, uspele su da povećaju poreske prihode od naplate poreza na imovinu u proseku za devet odsto“, navela je Lojbli.

Dodala je da je to od velikog značaja za lokalne samouprave, jer na taj način ojačavaju finansijsku autonomiju i imaju slobodu da ulažu u projekte koje žele građani.

Tokom prve godine ovog pograma, 44 lokalne samuprave skupile su dodatnih dva miliona evra od poreza na imovinu što je dva i po puta više nego što je investirano u program.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić kazao je da je bilo neverice da li će program uspeti zbog nedostatka kadrova, opreme i softverskih rešenja koje je trebalo primeniti, ali da je, ističe, posao dobro urađen i zahvalio Vladi Srbije i Švajcarskoj vladi na podršci.

Pet najuspešnijih opština podeliće bespovratni fond od milion švajcarskih franaka, na taj način što će prva opština, Mali Zvornik, dobiti 400.000 franaka, druga, Gornji Milanovac, 300.000 franaka, treća, Apatin, 150.000 franaka, za četvrto mesto koje je pripalo Ljuboviji opredeljeno je 100.000 franaka, a za peto mesto, Bor, 50.000 franaka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar