U trendu

Milioni nezaposlenih Amerikanaca ostaju bez naknada

LONDON – Milioni Amerikanaca ostaće posle subote, 26. decembra, bez naknada za nezaposlene zbog političkog sukoba vezanog za paket mera državnih podsticaja od 900 milijardi dolara, piše britanski javni servis BBC.

Predsednik SAD-a Donald Tramp odbio je potpiše zakon o novom paketu pomoći ukoliko on ne bude promenjen, ali su njegove predloge blokirali i republikanci i demokrate.

Dve stranke su utanačile pomenuti korona paket ekonomskih olakšica, koji ide uz savezni budžet vredan 1,4 milijarde dolara.

Međutim, Tramp traži povećanje iznosa jednokratne pomoć stanovništvu sa 600 na 2.000 dolara i smanjenje sredstva za inostranu pomoć.

Republikanci su odbili zahtev da se jednokratna pomoć građanima poveća, dok su demokrate, sa svoje strane, blokirale republikanske pokušaje da se u saveznom zakonu o potrošnji ukine strana pomoć.

Nezaposlenima, osim pretnje gubitka naknada, još veću glavobolju zadaje isticanje moratorijuma na deložacije, odnosno prinudno iseljavanje iz stanova, koji ne može da se produži ukoliko zakon ne bude usvojen do ponoći 26. decembra.

Prestanak isplate naknada za nezaposlene i izostanak nove jednokratne pomoći pogađa oko 14 miliona Amerikanaca.

Dok se cenkanje na Kapitol Hilu nastavlja, predsednik provodi Božić u svom odmaralištu u Palm Biču na Floridi. U obaveštenju Bele kuće se navodi da je radio „neumorno“ na „brojnim sastancima i pozivima“, prenosi BBC i dodaje da je, međutim, juče viđen na golf terenu.

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi, demokrata, rekla je da će se donji dom ponovo sastati u ponedeljak kako bi glasao o novčanoj pomoći za građane.

Britanski javnis servis napominje da je upravo Trampov glavni ekonomski savetnik, ministar finansija Stiven Mnučin, predložio pomoć građanima od 600 dolara početkom ovog meseca, i da se mnogi pitaju zašto je predsednik do sada čekao da se tome usprotivi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar