U trendu

Min. poljoprivrede: U Srbiju nisu uvozena sporna „Kinder jaja“

BEOGRAD – U prethodnom periodu u Srbiju nisu uvožena kinder jaja sporne serije „Kinder Surprajz“ („Kinder Suprise“) koja „Ferero“ proizvodi u Belgiji, a našla su se na tržištu Velike Britanije i dovode se u vezu sa potencijalnom pojavom salmonele u Velikoj Britaniji, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.
Iz Ministarstva ističu da njihova granična fitosanitarna inspekcija redovno kontroliše proizvode biljnog i mešovitog porekla i da će se u narednom periodu pojačati kontrola spornih „Ferero“ proizvoda koji dolaze iz fabrike u Belgiji.
Konditorska grupa „Ferero“ povukla je čokoladna jaja „Kinder Surprajz“ iz britanskih prodavnica dve nedelje uoči Uskrsa zbog moguće povezanosti sa više desetina prijavljenih slučajeva salmonele.
Povlačenje se odnosi na „Kinder Surprajz“ jaja koja se prodaju kako na komad tako i u pakovanjima od više komada.
„Dobrovoljno povlačimo odabrane serije „Kinder Surprajza“ kao meru predostrožnosti, pošto smo svesni moguće veze sa brojnim prijavljenim slučajevima salmonele“, navedeno je u pnedeljak u „Fererovom“ obaveštenju o opozivu.
Najviše slučajeva zaraze, 63 prijavila je Velika Britanija a na slučajeve zaražavanja salmonelom sumnja se i u Francuskoj, Nemačkoj, Irskoj, Belgiji, Švedskoj, Luksemburgu, Holandiji i Norveškoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.