U trendu

Minimalac za očuvanje zaposlenosti i novi start turizma

BEOGRAD – Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je da su danas isplaćene subvencije za podršku radu ugostiteljske i turističke privrede zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti kovid 19, saopštilo je Ministarstvo.

Dodaje se da je za 12.154 privredna subjekta, koji zapošljavaju 65.760 radnika, kao i 336 turističkih vodiča i 90 pratilaca isplaćeno oko 2,045 milijarde dinara .

„Statistike pokazuju da se turističko-ugostitelJski sektor postepeno obnavlja, ali potrebno je da prođe još vremena kako bi se u potpunosti ublažile negativne posledice pandemije i postigao uspeh koji smo imali u rekordnoj 2019. godini. Isplatom minimalca u julu i avgustu nastojimo da očuvamo zaposlene u ovom sektoru i obezbedimo im pokretački mehanizam za buduće uspešno poslovanje”, izjavila je Matićeva.

Ministarstvo navodi da se sredstva dodeljuju u periodu od dva uzastopna meseca (jul i avgust), za svaki mesec u visini od 30.900 dinara po svakom zaposlenom za koga je privredni subjekt isplatio zaradu za mesec decembar 2020. godine i podneo odgovarajuću poresku prijavu.

Podseća se da privredni subjekti isplaćena sredstva mogu da iskoriste do isteka perioda od tri meseca nakon poslednje isplaćene pomoći, nakon čega će namenski računi biti zatvoreni, a neiskorišćena sredstva biti preneta u budžet Republike Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.